Stappenplan nalaten
Zet in 6 stappen een goed doel in je testament
Wil je je erfenis of een deel daarvan aan een goed doel nalaten? Overweeg je om het St. Antonius Onderzoeksfonds in je testament op te nemen? Bovendien wordt er geen erfbelasting geheven over deze nalatenschap, waardoor het volledige bedrag ten goede komt aan belangrijke onderzoeken.
Je kunt in je testament aangeven dat je je erfenis of een gedeelte daarvan aan goede doelen wilt nalaten. Het opstellen van een testament gebeurt altijd via een notaris, die je kan informeren over de mogelijkheden en de bijbehorende kosten. Of het bedrag nu groot of klein is, met jouw nalatenschap help je bijdragen aan een beter leven en toekomst. Om het proces te vergemakkelijken, kun je het onderstaande stappenplan volgen voor nalaten aan het St. Antonius Onderzoeksfonds.
Essentiële inhoud van je testament
Als je zelf wilt bepalen wat er met je bezittingen gebeurt, is het belangrijk om een testament op te stellen. Als je geen testament hebt, worden na je overlijden de wettelijke regels voor de verdeling van je bezittingen van toepassing. Zorg er daarom voor dat je duidelijk vastlegt wat je wilt nalaten.
Stap 1 – Erfgenaam of legataris?
Afhankelijk van wat je wilt nalaten, kies je eerst of je je dierbaren en/of het St. Antonius Onderzoeksfonds als (mede-)erfgenaam of als (mede-)legataris wilt benoemen.
Erfgenaam
Kies voor erfgenaam als je een percentage van je erfenis wilt nalaten. Als erfgenaam heeft het goede doel, alleen of samen met andere erfgenamen, recht op de volledige nalatenschap. Dit deel, meestal een percentage, wordt ook wel de erfstelling genoemd. Het goede doel en eventuele mede-erfgenamen erven dan zowel de baten als de schulden van de nalatenschap.
Legataris
Wil je een geldbedrag of specifieke goederen nalaten? Kies dan voor een legataris, die een legaat ontvangt. Dit kan een vastgesteld geldbedrag zijn, maar ook een specifiek goed, zoals een huis of een schilderij.
Stap 2: Kies je een executeur?
Hoewel het niet verplicht is, is het zeer verstandig om een executeur in je testament aan te wijzen. Deze persoon is verantwoordelijk voor het afhandelen van je nalatenschap na je overlijden. Vraag deze persoon van tevoren of hij of zij bereid en in staat is om de taken van het executeurschap uit te voeren. Als je het St. Antonius Onderzoeksfonds als enige erfgenaam benoemt, kunnen wij ook als executeur voor je optreden.
Stap 3: Je wensen vastleggen
Zorg ervoor dat je je wensen altijd door een notaris laat vastleggen, omdat een eigen handgeschreven verklaring niet voldoende is. Je kunt je testament laten opstellen door een notaris of online. Een notaris kan je het beste adviseren over testamenten en geeft je inzicht in de kosten voor het opstellen ervan.
Notaris
Maak een afspraak met je notaris om je wensen te bespreken en advies in te winnen voor je testament. Tijdens het eerste gesprek kun je de notaris vertellen wat je wensen zijn. De notaris zal je informeren over de mogelijkheden en kosten en vervolgens je testament opstellen.
Online
In plaats van een eerste gesprek bij de notaris kun je ook een online module invullen, bijvoorbeeld via NuTestament.nl (opent in een nieuwe tab). Hier kun je eenvoudig en tegen een vast bedrag een testament opstellen. Dit is voordeliger omdat je zelf het voorwerk online doet. Daarna hoef je alleen nog naar de notaris te gaan om het testament te ondertekenen. Zie stap 5.
Stap 4: Ontwerptekst
Na het in kaart brengen van je wensen zal de notaris een concepttekst opstellen. Je ontvangt deze samen met een toelichting per post of e-mail. Zorg ervoor dat je deze goed doorleest.
Stap 5: Ondertekenen
Maak een vervolgafspraak met de notaris om samen de tekst van het testament door te nemen. Je kunt altijd nog wijzigingen aanbrengen. Zodra alles naar wens is, onderteken je het testament. In de toekomst kun je op elk moment je testament laten aanpassen door de notaris.
Na het ondertekenen ontvang je een kopie van je testament, terwijl de notaris het origineel bewaart en registreert bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Hierdoor is je testament altijd vindbaar na je overlijden.
Stap 6: Informeer het goede doel
Als je hebt besloten om het St. Antonius Onderzoeksfonds in je nalatenschap op te nemen, zouden we het zeer waarderen als je ons hiervan op de hoogte stelt (de link opent een nieuwe e-mail). Hoewel dit niet verplicht is, stelt het ons in staat om je te bedanken, je uit te nodigen voor bijeenkomsten, en je te betrekken bij onze activiteiten. Zo kunnen we je laten zien waar je toekomstige bijdrage aan wordt besteed.