ILD Expertisecentrum

Opslag materialen biobank ILD

De biobank van het St. Antonius Ziekenhuis ILD Expertisecentrum is na 15 jaar verzamelen uit haar jasje gegroeid. Om ruimte te creëren is het voormalige revalidatiezwembad van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein in januari 2020 omgebouwd naar vriezerpark. In de nieuwe ruimte staan inmiddels 12  -80°C-vriezers en een -150°C-vriezer.

een rij Biobank vriezers

Grootste biobank ter wereld

In de biobank ILD vriezers worden biologische materialen opgeslagen zoals bloed, serum, plasma, longspoeling vloeistof DNA en witte bloedcellen. Er is van al meer dan 10000 patiënten materialen verzameld en het aantal groeit met ongeveer 800 per jaar. Dit maakt deze verzameling waarschijnlijk de grootste ter wereld. De waarde van de biobank is een spaarpot van onschatbare waarde voor wetenschappelijk onderzoek naar ILD. Onderzoek naar ILD is van levensbelang voor verbetering van behandeling van zeldzame ziekten.

Kwaliteitsbewaking

Om de kwaliteit te garanderen, wordt per vriezer de temperatuur  24/7 geregistreerd. Bij een temperatuurafwijking wordt automatisch een alarm doorgestuurd naar de technische dienst. Als de temperatuur van de -80°C vriezers oploopt boven de -70°C, word de vriezer automatisch gekoeld met CO2, zo kan de vriezer op temperatuur blijven totdat de storing is verholpen. Als de vriezer niet te repareren is, staat er een gekoelde reservevriezer paraat waarin de materialen overgeplaatst kunnen worden. Op deze manier kan er direct actie ondernomen worden en kunnen we de kostbare materialen zo veilig mogelijk bewaren.

De vriezerruimte in beeld

Een collage van de Biobank vriezerruimte
Terug naar boven