Diabetes Centraal (diabeteszorg voor kinderen)

Leven met Diabetes

Diabetes Centraal

Hieronder vindt u belangrijke informatie over het leven met diabetes.

Leven met diabetes is voor iedereen anders, maar bij iedereen heeft diabetes invloed op de kwaliteit van leven. Je hebt diabetes 24 uur per dag, iedere dag weer. Het heeft invloed op alles wat je doet. Hieronder hebben we een aantal belangrijke onderwerpen voor je verzameld.

Sporten is voor iedereen gezond. Ook als uw kind diabetes heeft. Sporten stimuleert de bloedsomloop, het verlaagt het vetgehalte in het bloed en het verbetert de bloedglucosewaarden. Als uw kind sport of op een ander manier actief is, verbruikt het lichaam wel extra glucose. De bloedglucosespiegel kan daardoor dus dalen. Daarom is het wel belangrijk om te weten hoe u een hypo door sporten kunt voorkomen.

Voorkomen van een hypo

Het is belangrijk dat uw kind voor het sporten wat extra koolhydraten eet en wat minder insuline spuit. Hoeveel minder, is afhankelijk van de gemeten bloedglucosewaarde voor het sporten.

Omdat de bloedglucose door sporten daalt is het goed dat uw kind in dat geval altijd wat druivensuiker bij zich heeft. Het is het beste om iets extra’s te eten kort voor uw kind begint met sporten, maar dit kan ook tijdens of zelfs na het sporten. Fruit, brood of andere ‘langzame’ koolhydraten werken beter dan zoete limonade die snel in het bloed belandt.

Daarnaast is het is belangrijk om de bloedglucose ook tijdens en na het sporten regelmatig te controleren. Deze kan namelijk zelfs uren na het sporten nog dalen.

Voorkomen van een hyper

Als uw kind gaat sporten met een veel te hoge bloedglucosewaarde, dan kan deze door het sporten nog meer stijgen. Uw kind krijgt dan een hyper in plaats van een hypo. Daarom is het beter om met een hoge bloedglucose geen zware lichamelijke inspanning te leveren.

Zoek je grenzen op

Het kan goed zijn om uw kind bij sporten of andere lichamelijke inspanning te laten testen wat de grenzen van de diabetes zijn. Uw kind kan dan 'voelen' wanneer hij een grens bereikt. Hoe voelt het als de bloedglucose te hoog is of te laag? Hoe reageert het lichaam bij grote inspanning? Grenzen verkennen en verleggen is belangrijk. U kunt het diabetesteam hierbij altijd om advies vragen.

Bekijk ook deze informatie over 'sport en beweging' op de website van Diabetes Vereniging Nederland of in onze folder 'Sporten en diabetes'.

Als je diabetes hebt, kun je door verhoogde bloedglucosewaarden sneller problemen krijgen met je bloedvaten. Als je rookt krijgen je bloedvaten het extra te verduren. Door de chemische bestanddelen in de tabaksrook raken ze vernauwd en dat heeft weer gevolgen voor je hart. Op lange termijn heb je dan meer kans op hoge bloeddruk, vernauwing van de bloedvaten en een hartaanval.

Bij de zorg voor jouw diabetes streven we ernaar om je bloedsuikers zoveel mogelijk tussen 3,8 -10 mmol/l te houden. Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten en kan in eerste instantie schade toebrengen aan de kleinste bloedvaatjes in onder andere je ogen, vingers, tenen en nieren. In een later stadium beschadigen langdurig hoge bloedsuikers ook de grote bloedvaten in onder andere je hart en longen. Zowel roken als diabetes kunnen dus hart- en vaatziekten veroorzaken en de combinatie van de twee maakt het risico extra groot. Als je diabetes hebt, raden we roken dus sterk af.

Bekijk ook deze informatie over 'diabetes en roken' op de website van Diabetes Vereniging Nederland.

Deze informatie is eigenlijk niet nodig, want wij adviseren geen alcohol voor je 18e verjaardag te drinken. De hersenontwikkeling is nog volop bezig en deze wordt gestoord door het drinken van alcohol. Het beste voor je gezondheid, ook na je 18e verjaardag, is géén alcohol drinken. Mocht je toch besluiten alcohol te drinken, hebben we liever dat je er wat meer vanaf weet. Vandaar dat we toch informatie hierover geven.

Bekijk ook dit filmpje over 'alcohol en diabetes' op de website van Diabetes Vereniging Nederland.

Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Voor diabeteszorg heb je regelmatig nieuwe materialen nodig. Denk bijvoorbeeld aan naalden voor insulinepennen, glucose-sensoren, infuussets voor insulinepompen, enzovoorts. Deze kun je zelf bestellen via de medische groothandel. Deze basismaterialen worden door de basisverzekering voor alle kinderen volledig vergoed. Daarnaast zijn er zogenaamde ‘service-artikelen’ beschikbaar, zoals bijvoorbeeld extra pleisters voor sensoren. Sommige van deze producten kunnen in beperkte mate (bijvoorbeeld 1 of 2 keer per jaar) kosteloos besteld worden. In andere gevallen zullen deze producten zelf betaald moeten worden. Ook de medicatie (insuline) kan via de groothandel bezorgd worden, maar kan ook via de eigen apotheek geregeld worden.

Diabetes Centraal heeft contact met 2 grote medische groothandels: Mediq en Bosman (OneMed). Met beiden kun je zelf afspreken wanneer de kwarttaalleveringen via de post geleverd kunnen worden. 

Als jongere met diabetes blijf je voor je diabetes-zorg niet altijd bij Kindergeneeskunde. Na je 18e verjaardag ben je officieel volwassen. Het is dus logisch dat je dan ook een verpleegkundige en arts krijgt voor volwassenen. Daarom bespreken we in het jaar dat je 18 gaat worden de overstap naar de afdeling Interne Geneeskunde, waar alle volwassenen met type 1 diabetes naar toe gaan. We noemen dit met een duur woord ook weleens ‘transitie’.

Diabetes Centraal is een regionaal centrum. Dit betekent dat kinderen en jongeren met diabetes uit verschillende ziekenhuizen in de regio naar het St. Antonius Ziekenhuis komen voor hun diabeteszorg.

Bij volwassenen is dat anders: ieder ziekenhuis heeft zijn eigen afdeling Interne Geneeskunde waar je voor je diabeteszorg naar toe kunt gaan. Je mag dus zelf kiezen naar welk ziekenhuis je wil gaan voor je diabeteszorg.

Blijven in het St. Antonius Ziekenhuis

Als je besluit te blijven in het St. Antonius Ziekenhuis, sturen je verpleegkundige en arts een brief naar de afdeling Interne Geneeskunde, waarin ze vertellen hoe het met jou en je diabetes is gegaan de laatste tijd. Bekijk onderstaande video  op ons You-tube kanaal, om te zien hoe de overgang van Diabetes Centraal naar volwassen zorg gaat:

Kiezen voor ander ziekenhuis

Als je kiest voor een ander ziekenhuis dan is dit helemaal prima. De overgangsfase van Kindergeneeskunde naar volwassenen zorg zal in een ander ziekenhuis waarschijnlijk (bijna) op dezelfde manier gaan als in het St. Antonius Ziekenhuis. De meeste ziekenhuizen plannen dan voor jou een eerste afspraak in op de nieuwe afdeling, maar je kunt ook zelf bellen voor een afspraak.

Vragen

Heb je nog meer vragen over de overstap naar de zorg voor volwassenen? Bespreek het de volgende keer met je diabetes-team of stuur een bericht via MijnAntonius.

Terug naar boven