Diabetes Centraal (diabeteszorg voor kinderen)

Wat is Diabetes?

Uitleg over insuline spuiten

Diabetes mellitus is een ziekte waarbij de bloedsuiker is verhoogd. Daarom noemen we het ook wel suikerziekte. Bij alle kinderen met diabetes is het bloedglucosegehalte te hoog. Dit komt doordat er te weinig insuline aanwezig is in het lichaam of doordat de insuline minder goed werkt. Insuline wordt in een gezond lichaam geproduceerd door de alvleesklier, ook wel pancreas genoemd.

Er zijn verschillende soorten diabetes, die we hieronder kort beschrijven.

Diabetes mellitus type 1

Diabetes type 1 komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking. Het begint meestal op jonge leeftijd en de behandeling bestaat uit het toedienen van insuline en afstemming op het eten afhankelijk van de individuele omstandigheden (bijvoorbeeld sport, koorts, etc.). Diabetes type 1 is de meest voorkomende soort diabetes bij kinderen.

Bij mensen met diabetes type 1 valt het afweersysteem de cellen aan die insuline aanmaken. Dit komt door een fout in de cellen die insuline maken.  Hoe dit precies komt weten we niet goed, in elk geval kun je er zelf niets aan doen om het te voorkomen.

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat suiker (dit noemen we ook we glucose) de cel in kan worden vervoerd. In de cel is het de brandstof voor je lichaam. Dit type diabetes wordt ook wel 'insuline-afhankelijke diabetes' genoemd. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. 

Lees hier meer over Diabetes type 1.

Diabetes mellitus type 2

Bij volwassenen is de meest voorkomende soort diabetes type 2: 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. Diabetes type 2 komt relatief weinig voor bij kinderen. In bijna alle gevallen is er bij deze kinderen sprake van obesitas (ernstig overgewicht). De behandeling bestaat uit meer bewegen, werken aan een gezond lichaam en gezonde voeding. Soms wordt er ook medicatie gestart (tabletten) en soms moet ook insuline gespoten worden.

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline of maakt het te weinig insuline aan. Insuline is het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Bij diabetes type 2 werkt de insuline niet meer goed, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd wordt dit steeds minder.

Mensen krijgen eerder diabetes type 2 als het in de familie zit, als ze te zwaar zijn en als ze weinig bewegen. Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen.

MODY

Naast diabetes, type 1 en type 2, bestaan er nog meer vormen van diabetes. Deze vormen zijn zeldzamer dan type 1 en type 2. Een aantal van deze zeldzamere vormen behoren tot een groep die we MODY noemen. 1 tot 6% van de kinderen die een nieuwe diagnose diabetes mellitus hebben gekregen, vallen binnen deze groep. 

MODY staat voor ‘Maturity-Onset Diabetes of the Young’. Het is een vorm van diabetes met verschillende typen. Op dit moment is type 1-13 bekend. Meestal beginnen de klachten tussen de 10 en 25 jaar, maar soms wordt het pas later ontdekt. Qua klachten kan het wat lijken op de klachten van diabetes type 2, maar dit is afhankelijk van het type MODY dat je hebt. Alle soorten MODY worden veroorzaakt door een fout in het DNA. MODY is erfelijk. Bij deze soort diabetes is er veel vaker ook een familielid die ook diabetes heeft dan bij de andere vormen.

Lees hier meer over MODY.

Terug naar boven