Oncologie

Onderzoek naar de biologische oorsprong van eierstokkanker afkomstig van darmtumoren

Wetenschappelijk onderzoek helpt de zorg vooruit en het St. Antonius Onderzoeksfonds ondersteunt vele verschillende onderzoeken. Met meer begrip van de genetische herkomst van eierstok uitzaaiingen van darmkanker, hopen we in de toekomst deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Centrale vraag

Waar komen eierstok uitzaaiingen bij darmkanker precies vandaan? Hoe kunnen we meer inzicht krijgen in de biologische oorsprong en met die wetenschap komen tot de beste behandeling?

Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Helaas krijgt de helft van de patiënten in de loop van hun ziekte ergens in hun lichaam uitzaaiingen. De voornaamste oorzaak van overlijden. Ze worden het vaakst aangetroffen in de lever, gevolgd door de longen, het buikvlies en bij vrouwen de eierstokken. Hoe deze uitzaaiingen precies ontstaan is echter nog altijd niet goed duidelijk. En zolang we dit niet precies weten, is het moeilijk om tot de beste behandeling te komen.

Genetisch eigenschappen

Het doel van het onderzoek door drs. Paulien Rauwerdink is dan ook om meer inzicht te krijgen in de biologische oorsprong van deze eierstok uitzaaiingen. Met de bijdrage van het St. Antonius Onderzoeksfonds kan tumorweefsel van vrouwelijke patiënten worden onderzocht op verschillende genetische eigenschappen. En met een beter inzicht in de biologie, herkomst en gedrag van deze uitzaaiingen kan mogelijk een effectieve behandelstrategie worden ontworpen.

Onderzoeksteam

rauwerdink foto
Paulien Rauwerdink
Boerma foto
Djamila Boerma
Wiezer foto
Rene Wiezer
Portretfoto Miahela Raicu
Miahela Raicu
 Onno Kranenburg
Portretfoto van Helma van Grevenstein
Helma van Grevenstein
 Miangela Lacle

Ontvangen bijdrage van het Onderzoeksfonds: 

  • €63.333,-
  • Startdatum: 01-01-2022
  • Looptijd: 2 jaar

Ja, ik wil graag doneren!

Terug naar boven