Paramedische opleidingen

Opleiding tot anesthesiemedewerker

Het OK-Centrum heeft in totaal 25 operatiekamers en is verdeeld over twee locaties. Een belangrijk deel van de patiënten in Nieuwegein ondergaat een cardio-thoracale of vaatchirurgische ingreep; daar staat ons ziekenhuis om bekend. Maar vrijwel alle specialismen zijn vertegenwoordigd. Als anesthesiemedewerker ben je lid van het anesthesiologisch en chirurgisch team. Een goede samenwerking met alle leden van dit team is van essentieel belang voor het succesvol uitvoeren van operaties.

Doel

Als anesthesiemedewerker lever je een belangrijke bijdrage aan de operatie van onze patiënten. Je controleert de anesthesiologische apparatuur en maakt deze gereed voor de operatie. Dat klinkt en lijkt simpel, maar niet voor niets wordt vaak de vergelijking gemaakt met de luchtvaart als het gaat om de zorgvuldigheid waarmee dit moet gebeuren. Tijdens de operatie ben je verantwoordelijk voor de medische ondersteuning op anesthesiologisch gebied. Omdat je continu de toestand van de vitale lichaamsfuncties van de patiënt in de gaten houdt, moet je veel kennis van de fysiologie van de mens hebben. Je werkt met veel verschillende soorten medicijnen, dus je weet ook veel van farmacologie. Daarnaast bedien je de beademingsmachine en andere meet- en regelapparatuur. Naast al deze technische vaardigheden moet je natuurlijk ook goed met de patiënt kunnen omgaan. De anesthesiemedewerker is iemand op wie de anesthesioloog, het OK-team en de patiënt moeten kunnen vertrouwen.

Inhoud

De driejarige opleiding start ieder jaar in maart en september en wordt voor het theoretische deel gevolgd bij de Academie van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.
De opleiding start met een beroepsvoorbereidende periode van 6 maanden waarin, naast oriënterende stages in het ziekenhuis, voornamelijk theoretisch onderwijs wordt gegeven. Daarna wordt in 2,5 jaar theorie op school en praktijk in het ziekenhuis afgewisseld.
Het onderwijs is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de colleges leert door met medestudenten samen te werken en met vakdocenten te discussiëren. Je  persoonlijke ontwikkeling houd je bij in een eigen portfolio. 
Voor deze opleiding is een proactieve, open en enthousiaste leerhouding van groot belang.
Generieke kerncompetenties zoals communicatie, samenwerken, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie en professionalisering lopen als een rode draad door de opleiding.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor deze opleiding voldoe je aan onderstaand profiel:

  • Havo-diploma met bij voorkeur profiel N&G.
  • Mavo D of vmbo TL diploma met aanvullend een afgeronde mbo-niveau 4 opleiding, bij voorkeur in de zorg.
  • Je weet waar je aan begint.
  • Je bent alert en handelt adequaat.
  • Je bent communicatief vaardig.
  • Je werkt secuur en bent je bewust van de verantwoordelijkheid die je hebt.

Meer weten?

Wil je informatie over de inhoud van de opleiding neem dan contact op met Kim Kamerbeek-Kruijssen, mentor Anesthesiemedewerker via k.kruijssen@antoniusziekenhuis.nl.

Direct solliciteren? Surf dan naar Werken bij St. Antonius(externe link). Is er een vacature en voldoe je aan de functie-eisen? Dan kun je direct solliciteren.

Terug naar boven