Medische vervolgopleidingen

Opleiding Cardiologie

Het specialisme cardiologie richt zich op de diagnostiek, de behandeling en de preventie van hart- en vaatziekten in de ruimste zin van het woord. Het St. Antonius Ziekenhuis kent een lange traditie in de behandeling van hart- en vaatziekten. We staan bekend om onze toepassing van nieuwe onderzoek- en behandelmethoden. Onze vakgroep Cardiologie neemt daarnaast van oudsher, op landelijk en internationaal niveau, een prominente plaats in binnen het vakgebied.

De vakgroep Cardiologie richt zich op de volgende aandachtsgebieden:

  • algemene cardiologie;
  • interventiecardiologie;
  • beeldvorming;
  • ritmecardiologie;
  • hartfalen;
  • congenitale aandoeningen.

De vakgroep heeft meerdere poliklinieken om optimale zorg te bieden. Er is een polikliniek algemene cardiologie, maar ook een infarctpolikliniek, preventiepolikliniek, hartfalenpolikliniek, ritme-polikliniek en een polikliniek cardiomeettechniek.

Daarnaast beschikt de vakgroep Cardiologie over een eigen Research & Developmentafdeling. Deze staat internationaal bekend om haar innovatieve kracht. Op de afdeling wordt toonaangevend wetenschappelijk onderzoek gedaan op het gebied van ritmestoornissen, interventiecardiologie en ontstolling.

In het St. Antonius Ziekenhuis zijn twaalf cardiologen, vier fellows en 20 cardiologen in opleiding werkzaam. Zij werken binnen het ziekenhuis voornamelijk samen met onze cardiothoracaal chirurgen. Daarnaast werken ze samen met andere disciplines, zoals onze anesthesiologen, intensivisten en internisten.

Inhoud

Jaarlijks behandelen onze cardiologen tussen de 25.000 en 30.000 patiënten op de polikliniek. Daarnaast worden er rond de 2000 dotterbehandelingen, 350 ICD, 450 ablaties, 220 pacemakers en 200 percutane kleppen (aorta en mitralis) behandelingen uitgevoerd. Gemiddeld worden er 4000 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Hiermee zijn wij één van de grootste hartcentra van Nederland. Als AIOS komt u dus in aanraking met patiënten die lijden aan vele verschillende aandoeningen en kunt u brede ervaring opdoen. Onze cardiologen hebben veel ervaring met het opleiden van AIOS. Bovendien heeft onze opleiding een A-status.

Tijdens de opleiding doet u ervaring op binnen alle aandachtsgebieden van de Cardiologie. Daarnaast trainen we u in de preventie, diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten en doet u kennis op over een breed scala aan cardiovasculaire aandoeningen. Bij de opleiding staat het leren op de werkplek centraal. In de loop van uw opleiding werkt u dan ook in verschillende omgevingen. Zo bent u onder andere werkzaam op de verpleegafdeling, de polikliniek en op de eerste (hart) hulp.

Op de afdeling is er sprake van een goede samenwerking tussen de specialisten en de AIOS. Daarnaast is er veel contact met de AIOS van andere disciplines. Men treft elkaar onder andere bij het disciplineoverstijgend onderwijs. 

Praktische informatie

Trainer(s)

Dr. M.C.E.F. Wijffels is de opleider van de afdeling. Zijn aandachtsgebied is elektrofysiologie. Plaatsvervangend opleider is dr. L. Timmers. Zijn aandachtsgebied is interventiecardiologie.

Duur

De opleiding tot cardioloog duurt in totaal zes jaar. Deze is onderverdeeld in twee jaar vooropleiding interne geneeskunde, drie jaar algemene cardiologie en een differentiatiejaar naar keuze.

Meer weten?

Binnenkort lees je in het lokale opleidingsplan Cardiologie meer over de opleiding.

Terug naar boven