Medische vervolgopleidingen

Opleiding Gynaecologie en Obstetrie

Tijdens de opleiding Gynaecologie komen alle aspecten van het medisch handelen aan bod. U komt te werken op de afdelingen Gynaecologie en Verloskunde, de poli, de OK, SEH en op de Kolposcopie- en Endoscopieafdelingen.  

Het specialisme Gynaecologie houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van specifieke aandoeningen bij vrouwen en alle zorg rondom zwanger worden, zwangerschap en geboorte. Daarnaast is bij Gynaecologie wetenschappelijk onderzoek van groot belang. Wij participeren in consortium studies, initiëren eigen onderzoek en doen onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden en het continu verbeteren van de patiënten follow-up. Ook streven wij naar integratie van eerstelijns- en tweedelijns-verloskundige zorg.

Team

Na de fusie tussen het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein met het MESOS medisch centrum te Utrecht en met het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis Woerden bestaat de opleidingsgroep van de afdeling Gynaecologie uit negentien gynaecologen en twee chefs de clinique. Verder werken er op de afdeling tweedelijns-verloskundigen, zeven AIOS, vier ANIOS, één tropenarts, vier fertiliteitartsen, vier echoscopisten en een arts-seksuoloog. Zij werken nauw samen met onze kinderartsen, urologen, chirurgen en MDL-artsen.

Inhoud

Patiënten komen met uiteenlopende klachten en aandoeningen naar de polikliniek Gynaecologie of bij één van onze gespecialiseerde poli's: de cervixpolikliniek, de menopauzepolikliniek, de menstruatiepolikliniek, de bekkenbodempolikliniek (multidisciplinair), de verloskundepolikliniek (alnatal), de endometriosepolikliniek (multidisciplinair), de vulvapolikliniek en de fertiliteitpolikliniek. Als AIOS komt u op deze manier tijdens uw opleiding in aanraking met alle facetten van het vak.

Tijdens de opleiding komen alle aspecten van het medisch handelen aan bod. U doet kennis en ervaring op in de klinische settings van Gynaecologie en Verloskunde, op eerdergenoemde poliklinieken en op de OK. Hierbij komt u in aanraking met verschillende gynaecologische ingrepen. Onze gynaecologen verrichten namelijk zowel hoog- als laagcomplexe operaties. Alle aandachtsgebieden komen hierbij aan bod.

De opleiding bestaat sinds 1992, waardoor onze afdeling ruime ervaring met het opleiden van artsen heeft. Naast praktische ervaring doet u ook kennis op door cursussen in het ziekenhuis te volgen. Het St. Antonius Ziekenhuis is het perifere ziekenhuis met de meeste AIOS en opleidingen.  De opleiding tot gynaecoloog wordt in samenwerking met de clusterpartners uit de Utrechtse cluster aangeboden. Uniek in het opleidingssysteem van het St. Antonius Ziekenhuis is de borging van de 24/7 zorg en opleiding. Er is namelijk altijd een gynaecoloog/supervisor aanwezig.

Het St. Antonius verzorgt het eerste, tweede, vijfde en zesde jaar van de opleiding tot gynaecoloog. Daarnaast kunnen de volgende differentiaties worden gevolgd:

  • obstetrie (24 maanden);
  • bekkenbodem;
  • algemene gynaecologie (inclusief minimaal invasieve chirurgie);
  • gynaecologische oncologie;
  • obstetrie (samen met het UMCU); 
  • Voortplantingsgeneeskunde. 

Praktische informatie

Trainer(s)

Dr. G.C.M. Graziosi is de opleider van de opleiding gynaecologie. Zijn aandachtsgebieden zijn benigne gynaecologie en endoscopie. Plaatsvervangend opleider is mw. dr. A.C. Verkleij-Hagoort. Haar aandachtsgebied is urogynaecologie. De hele opleidingsgroep dekt alle aspecten van het vakgebied. Iedereen is getraind met het programma Teach the Teachers en volgt regelmatig nascholing om de opleiding te verbeteren.

Meer weten?

Binnenkort lees je in het lokale opleidingsplan van de medische vervolgopleiding Obstetrie en Gynaecologie meer over de opleiding.

Terug naar boven