Verpleegkundige vervolgopleidingen

Opleiding tot Cardiac Care (CC) verpleegkundige

Wil jij je specialiseren in de zorg voor patiënten met acute cardiologische problematiek? Dan is deze opleiding tot Cardiac Care (CC) verpleegkundige iets voor jou! Als CC-verpleegkundige bied je gespecialiseerde zorg aan patiënten met geleidings- of ritmestoornissen of acute cardiale aandoeningen. 

Cardiac Care-verpleegkundige

Jezelf doorontwikkelen tot CC-verpleegkundige? Bij de Antonius Academie leiden we je in 13 maanden op en leer je alles over de meest unieke en uitdagende cardiologische ingrepen, ritmeproblematiek en hartondersteunende medicatie. Je verdiept je in casuïstiek op dé plek waar complexe acute en chronische cardiale aandoeningen worden behandeld. Bekijk het filmpje over de opleiding tot Cardiac Care (CC) verpleegkundige bij de Antonius Academie.

CCU-opleiding St. Antonius

 

 

"De lessen behandelen de belangrijkste zaken van de praktijk, zodat je met een theoretische basis aan de slag kunt op de werkvloer. Deze combinatie vind ik juist leuk, de basis aangeboden krijgen en uitbreiden in de praktijk met een berg aan ervaring en kennis vanuit de expertise van mijn (toekomstige) collega's.” 
- Mireille, CC-verpleegkundige

Over de opleiding tot Cardiac Care-verpleegkundige 

De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Tijdens de opleiding werk je minimaal 24 uur per week in de praktijk, die je vooral in de dynamische omgeving van de Cardiac Care-afdeling (CC) doorbrengt. Van spoedinterventies na een hartinfarct, levensbedreigende ritmestoornissen, uitwendige pacemakers of cardiogene shock, alles komt in deze opleiding voorbij. De praktijk wordt afgewisseld met blokken theorie-onderwijs van een paar dagen op onze Antonius Academie in Utrecht. Door deze combinatie van theorie en praktijk werk je aan de competenties die jij nodig hebt in hoogcomplexe zorgsituaties. Denk hierbij aan vaardigheden zoals klinisch redeneren in acute situaties, het toepassen van de ABCDE-methodiek en het verpleegkundig handelen in geval van bijvoorbeeld ritmestoornissen.

Kern EPA's

Binnen de opleiding zijn verschillende leerroutes mogelijk. De eerste stap is altijd het behalen van je BAZ- en kern EPA's. Deze EPA’s zijn voorwaardelijk voor het behalen van het diploma CC-verpleegkundige.

Specifieke EPA's

Als je op een afdeling werkt met een specifieke taakstelling, zorgtaak of een afdeling met een specifieke patiëntencategorie dan kan je je verder bekwamen in de Cardiac Care. Je kunt je dan aanmelden voor een of meerdere specifieke EPA’s. Voorwaarde is wel dat je je kern EPA's hebt behaald.

EPA-overstijgende leeractiviteit

Het volgen van één EPA-overstijgende leeractiviteit (EOL) is standaard onderdeel van een kernleerroute. Je beslist zelf, in samenspraak met de praktijk, welke EOL wordt gevolgd en waar deze wordt gevolgd. Binnen de Antonius Academie zijn de volgende EOL mogelijk: Kennis & Wetenschap, Maatschappelijk handelen, Leiderschap & Professionaliteit. Bij het inschrijven wordt uitgevraagd welke EOL je gaat volgen.

Praktische informatie over de opleiding 

Voor wie

Verpleegkundigen met een afgeronde HBO-V, BBL-, BOL- of een inservice-opleiding

Duur13 maanden 
Start3x per jaar (bij voldoende deelnemers)
Planning
KostenAfhankelijk van gekozen EPA's, zie prijslijst.
WaarSt. Antonius Academie Utrecht
Accreditatie155 accreditatiepunten in het Kwaliteitsregister V&V
StudiebelastingDe theorieopleiding heeft een studiebelasting van 155 lesuren. Daarnaast bestudeer je thuis de theorie en werk je minimaal 24 uur per week in de praktijk
StudiegidsWil je de studiegids ontvangen? Neem dan contact op met de opleider.
Goed om te weten

Om de CC-opleiding te volgen, moet je een BIG-registratie voor verpleegkundige hebben. Je bent tijdens de opleiding in dienst van een ziekenhuis en werkt op een CC-afdeling. Het aantal contracturen varieert per ziekenhuis. Ieder ziekenhuis selecteert zelf de medewerkers die mogen starten met de opleiding.

Reserveren van opleidingsplaatsen

Afdelingen kunnen tot uiterlijk drie maanden vóór de start van de opleiding één of meerdere opleidingsplaatsen reserveren. Als de reservering drie maanden vóór de informatiebijeenkomst niet is omgezet in een inschrijving, vervalt de reservering automatisch.

Een reservering wordt een inschrijving op het moment dat de St. Antonius Academie een digitale aanmelding heeft ontvangen en je bent toegelaten tot de opleiding.

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over de opleiding tot CC-verpleegkundige? Meld je aan voor deze opleiding via onderstaande paarse knop! 

Inschrijven

Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding. Wij controleren of alle benodigde informatie is ingevuld en of aan alle voorwaarden is voldaan. Zo ja, dan schrijven we je in voor de betreffende opleiding. Jij en je leidinggevende ontvangen hiervan een bevestiging.

De voordelen van een opleiding bij de St. Antonius Academie

Je krijgt les van praktijkexperts.

In kleine groepen met betrokken opleiders.

De opleidingslocatie is ons ziekenhuis in Utrecht Leidsche Rijn, gemakkelijk te bereiken met de bus, trein en auto. 

Met veel ruimte voor innovatieve leermethoden en nieuwe technieken.

Je kunt mogelijk vrijstelling krijgen bij andere opleidingstrajecten op basis van eerder behaalde EPA's.

Meer weten?

Terug naar boven