Verpleegkundige vervolgopleidingen

Opleiding tot Intensive Care (IC) verpleegkundige

Als verpleegkundige op een Intensive Care afdeling (IC) draag je zorg voor patiënten met een hoog complexe zorgvraag in een levensbedreigende situatie. Vaak is er sprake van instabiliteit van meerdere vitale functies. In de opleiding tot IC-verpleegkundige groei je uit tot een verpleegkundige die deze hoogcomplexe zorg kan bieden.

Intensive Care-verpleegkundige

Bekijk het filmpje over de opleiding tot Intensive Care (IC) verpleegkundige bij de Antonius Academie.

Opleiding IC-verpleegkundige St. Antonius

"Ook als gediplomeerd IC-verpleegkundige kun je je blijven specialiseren. Dat geeft een extra dimensie aan het werk."
- Adriaan, IC-verpleegkundige

Over de opleiding tot Intensive Care-verpleegkundige 

De opleiding tot IC-verpleegkundige aan de Antonius Academie bestaat uit een mix tussen theorie en praktijk. Voor het praktijkgedeelte werk je minimaal 24 uur in de week in de dynamische omgeving van een Intensive Care afdeling (IC). Hier speel je een essentiële rol bij het bewaken, verzorgen, intensief verplegen en begeleiden van onze patiënten bij wie vitale lichaamsfuncties zijn verstoord of worden bedreigd, en waarbij deze functies bewaakt, ondersteund of overgenomen worden. Naast de verpleegtechnische aspecten is er veel aandacht voor psychosociale begeleiding van patiënt en naaste.

Het praktijkgedeelte wissel je af met blokken theorie-onderwijs van een paar dagen op onze Antonius Academie in Utrecht. Door deze combinatie werk je aan de competenties die jij nodig hebt in hoogcomplexe zorgsituaties. Denk hierbij aan vaardigheden zoals klinisch redeneren in acute situaties, beademen en het toepassen van CVVH- en HD-monitoring in verschillende situaties.

Kern EPA's

Binnen de opleiding zijn verschillende leerroutes mogelijk. De eerste stap is altijd het behalen van je BAZ- en kern EPA's. Deze EPA’s zijn voorwaardelijk voor het behalen van het diploma IC-verpleegkundige.

Specifieke EPA's

Als je op een afdeling werkt met een specifieke taakstelling, zorgtaak of een afdeling met een specifieke patiëntencategorie dan kan je je verder bekwamen in de Intensive Care. Je kunt je dan aanmelden voor een of meerdere specifieke EPA’s. Voorwaarde is wel dat je je kern EPA's hebt behaald.

EPA-overstijgende leeractiviteit

Het volgen van één EPA-overstijgende leeractiviteit (EOL) is standaard onderdeel van een kernleerroute. Je beslist zelf, in samenspraak met de praktijk, welke EOL wordt gevolgd en waar deze wordt gevolgd. Binnen de Antonius Academie zijn de volgende EOL mogelijk: Kennis & Wetenschap, Maatschappelijk handelen, Leiderschap & Professionaliteit. Bij het inschrijven wordt uitgevraagd welke EOL je gaat volgen.

Praktische informatie over de opleiding 

Voor wie

Verpleegkundigen met een afgeronde HBO-V, BBL-, BOL- of een inservice-opleiding

Duur18 maanden 
Start3x per jaar (bij voldoende deelnemers)
Planning
KostenAfhankelijk van gekozen EPA's, zie prijslijst.
WaarSt. Antonius Academie Utrecht
Accreditatie211 accreditatiepunten in het Kwaliteitsregister V&V
StudiebelastingDe theorieopleiding heeft een studiebelasting van 16-20 uur per week. Daarnaast werk je minimaal 24 uur per week in de praktijk
StudiegidsWil je de studiegids ontvangen? Neem dan contact op met de opleider.
Goed om te weten

Om de IC-opleiding te volgen moet je een BIG-registratie voor verpleegkundige hebben. Je bent tijdens de opleiding in dienst van een ziekenhuis en werkt op een IC-afdeling. Het aantal contracturen varieert per ziekenhuis. Ieder ziekenhuis selecteert zelf de medewerkers die mogen starten met de opleiding.

 

Reserveren van opleidingsplaatsen

Afdelingen kunnen tot uiterlijk drie maanden vóór de start van de opleiding één of meerdere opleidingsplaatsen reserveren. Als de reservering drie maanden vóór de informatiebijeenkomst niet is omgezet in een inschrijving, vervalt de reservering automatisch.

Een reservering wordt een inschrijving op het moment dat de St. Antonius Academie een digitale aanmelding heeft ontvangen en je bent toegelaten tot de opleiding.

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over de opleiding tot IC-verpleegkundige? Meld je aan voor deze opleiding via onderstaande paarse knop! 

Inschrijven

Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding. Wij controleren of alle benodigde informatie is ingevuld en of aan alle voorwaarden is voldaan. Zo ja, dan schrijven we je in voor de betreffende opleiding. Jij en je leidinggevende ontvangen hiervan een bevestiging.

De voordelen van een opleiding bij de St. Antonius Academie

Je krijgt les van praktijkexperts.

In kleine groepen met betrokken opleiders.

De opleidingslocatie is ons ziekenhuis in Utrecht Leidsche Rijn, gemakkelijk te bereiken met de bus, trein en auto. 

Met veel ruimte voor innovatieve leermethoden en nieuwe technieken.

Je kunt mogelijk vrijstelling krijgen bij andere opleidingstrajecten op basis van eerder behaalde EPA's.

Meer weten?

Terug naar boven