Nieuwsoverzicht Apotheek (farmacie)

Amico, onze geavanceerde bereidingsrobot voor bereiding van chemotherapie

Bereidingsrobot amico

Vanaf 21 mei hebben we bij het St. Antonius Ziekenhuis een nieuwe medewerker genaamd Amico. Amico is geen gewone medewerker, maar een geavanceerde bereidingsrobot gespecialiseerd in het nauwkeurig bereiden van chemotherapieën en monoklonale antilichamen voor onze patiënten.

Het bereiden van chemo wordt nu dagelijks gedaan door apothekersassistenten. Het is een arbeidsintensieve klus, met veel herhalende bewegingen en wat ontzettend nauwkeurig moet gebeuren.

Veiligheid en besparing

Als robot Amico dit werk grotendeels overneemt, hebben de assistenten meer tijd voor andere (complexere) bereidingen. Het maakt het werken voor onze medewerkers ook veiliger, want de robot verkleint de kans op blootstelling aan chemotherapie.

Naast de vergrote veiligheid voor onze medewerkers en patiënten heeft Amico nog een ander mooi voordeel. De flacons worden door Amico uiterst voorzichtig aangeprikt met fijne naalden waardoor de restanten uit medicijnflacons kunnen worden hergebruikt voor volgende patiënten. Door een unieke barcode tijdens het beheer van restanten zorgt de robot ervoor dat medicijnen niet kunnen worden verwisseld.

“Op jaarbasis hoeven we daardoor veel minder flacons in te kopen. Een enorme besparing, minder belasting voor het milieu en het verkleint de impact van de veel voorkomende leveringstekorten”, vertelt Eric Rozenveld (Apotheker)

Amico

Amico komt uit Italië en staat voor ‘vriend’. “Deze naam is gekozen uit een interne poll binnen de eenheid Farmacie. Onze vriend Amico gaat de medewerkers door middel van geavanceerde technologie ondersteunen bij het efficiënt, precies en veilig bereiden van chemotherapie”, licht Katelijne Senden (Teamhoofd Farmaceutische Bereidingen) toe.

Voorafgaand is de robot en bijbehorende software intensief gevalideerd. En zijn de medewerkers getraind om te leren werken met hun nieuwe vriend Amico.

Terug naar boven