Behandelingen & onderzoeken

Bloedonderzoek

Contact

Bloedonderzoek is een van de meest voorkomende onderzoeken in het ziekenhuis. Bloed is rijk aan bloedcellen, voedingsstoffen, bouwstoffen en afvalproducten van het lichaam. Uitslagen van bloedonderzoeken kunnen daarom belangrijke informatie geven over uw gezondheid of uw behandeling.

Voorbereiding

Afspraak maken

Wilt u bloed laten prikken? Maak dan gemakkelijk online een afspraak. Lukt het niet om online een afspraak te maken dan kunt u ook bellen voor afspraak

Zonder afspraak in sommige gevallen mogelijk 

In sommige gevallen kunt u wel zonder afspraak bij ons terecht. Heeft u bijvoorbeeld net een afspraak gehad in het ziekenhuis en heeft uw specialist u doorgestuurd naar de poli Bloedafname om bloed te laten prikken? Dan kunt u direct zonder afspraak terecht. Zo hoeft u niet een extra keer terug te komen naar het ziekenhuis. Ook op de bloedafnamelocaties in Woerden en Utrecht en omgeving kunt u als u op de betreffende locatie net van de huisarts komt direct binnenlopen. 

In alle andere gevallen, vragen we u een afspraak te maken.

Eten en drinken

Soms is het noodzakelijk om nuchter te zijn voor een bloedafname. U hoort dit tijdig voor uw bloedonderzoek.

Als u nuchter moet zijn voor het bloedprikken, dan betekent dit dat u vanaf 10 uur voor het bloedprikken niets meer mag eten of drinken, behalve water. Dus als u om 08.00 uur bloed laat prikken, dan mag u vanaf 22.00 uur de avond ervoor niets meer eten of drinken, behalve water.

Wat neemt u mee?

 • laboratoriumformulier(en);
 • een geldig legitimatiebewijs;
 • zorgverzekeringsgegevens.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Uw bezoek aan de bloedafname

 • U kunt bloed laten afnemen in op vrijwel al onze locaties. In de omgeving van Woerden en Utrecht kunt u daarnaast terecht bij verschillende bloedafnamelocaties.
 • Bij aankomst op de Bloedafname ziet u een aanmeldzuil. Op de zuil kunt u via een menu aangeven waar u voor komt. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.
 • Op locaties zonder aanmeldzuil kunt u zich melden bij de balie. Heeft u een afspraak dan wordt u op deze locaties opgeroepen op naam. 
 • U gaat naar de balie zodra uw ticketnummer verschijnt op het scherm dat hangt in de wachtkamer. Op het scherm staat bij welke balie u zich kunt melden.
 • De medewerker controleert uw gegevens en verwerkt uw aanvraag.
 • U neemt weer plaats in de wachtruimte en wacht tot uw nummer weer op het scherm verschijnt. Op het scherm staat bij welke cabine u zich kunt melden.
 • De medewerker controleert uw gegevens en neemt het bloed af.

Manieren om bloed af te nemen

Bloed kan op verschillende manieren worden afgenomen. Welke manier in uw geval gebruikt wordt hangt onder andere af van het soort onderzoek en/of de mogelijkheden in uw situatie.

Geef gerust aan als u zelf een voorkeur heeft. Zo mogelijk houdt de medewerker hier rekening mee.

 • Een prik in de elleboogholte, waarbij door middel van een vacuümsysteem één of meerdere buisjes bloed worden afgenomen.
 • Een prik op de bovenkant van de hand. Deze wijze van afname wordt alleen gebruikt wanneer de afname in de elleboogholte onmogelijk is.
 • Een prik in de vinger met een kleine naald, waarbij druppels bloed worden opgevangen in één of meerdere kleine buisjes.

Nazorg

Na de bloedafname

Na de bloedafname drukt de medewerker de plek waar geprikt is af met een watje en een pleister. Het watje kunt u thuis weer verwijderen.

Soms ontstaat een bloeduitstorting op de plek waar geprikt is. Deze kan wat gevoelig zijn, maar verdwijnt vanzelf.

De uitslag

Uitslagen van de meeste onderzoeken worden nog dezelfde dag naar uw arts verstuurd. Voor sommige onderzoeken duurt dit iets langer.

Expertise en ervaring

In onze ziekenhuizen in Nieuwegein, Utrecht en Woerden is een polikliniek Bloedafname aanwezig. Hier voeren onze ervaren medewerkers van het Klinisch Chemisch Laboratorium snel en zorgvuldig bloedafnames uit voor alle laboratoriumbepalingen. Zij doen dit niet alleen op de poliklinieken, maar ook bij patiënten die in het ziekenhuis liggen. In de regio Woerden verzorgen zij bovendien bloedafnames in huisartspraktijken, en bij patiënten thuis.

In al onze ziekenhuizen is altijd een medewerker aanwezig die ervaring heeft met het prikken van kinderen.

Behalve bloed, kunt u bij ons Klinisch Chemisch Laboratorium ook andere lichaamsvloeistoffen inleveren voor onderzoek. Denk aan urine, ontlasting en sperma (semen). Dit kan uiteraard alleen op aanvraag van uw specialist of huisarts.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Website

Gerelateerde informatie

Code KCL 10-O

Terug naar boven