Behandelingen & onderzoeken

Schildklierscan Amiodarone

Het medicijn Amiodarone (ook wel Cordarone genoemd) kan de werking van de schildklier aantasten. Dit kan op twee verschillende manieren, die elk een eigen behandeling hebben. Om onderscheid te maken tussen de twee vormen, wordt dit onderzoek van de schildklier gedaan.

Voorbereiding

Geen voorbereidingen

Er zijn geen voorbereidingen nodig voor dit onderzoek. U kunt dus normaal eten en drinken en u kunt ook uw medicijnen innemen zoals u gewend bent.

Onderzoek

Bij dit onderzoek wordt de werking van de schildklier tijdens het gebruik van het medicijn Amiodaron in beeld gebracht met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera.

Verloop onderzoek

  • U meldt zich op de afgesproken bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
  • De laborant haalt u op en brengt u naar de onderzoekskamer. Hier komt u op uw rug op een onderzoekstafel te liggen met uw hoofd in een speciaal hoofdkussen, waardoor uw hoofd iets achterover ligt.
  • U kunt uw kleren gewoon aanhouden, alleen halssieraden moet u afdoen. Deze kunt u in dezelfde ruimte neerleggen.
  • U krijgt een injectie met de radioactieve stof in een ader in uw arm. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen, het enige wat u voelt is de injectie. Dit is te vergelijken met bloed afnemen.
  • De laborant plaatst de gammacamera  ongeveer 6 centimeter boven uw hals. Hiermee worden 3 foto’s gemaakt van elk 3 minuten.
  • De eerste foto wordt direct na de injectie gemaakt, de tweede na 10 minuten en de derde 15 minuten na de injectie.
  • Als de foto's klaar zijn, kijkt de laborant of alles goed is gelukt. Dan is het onderzoek klaar en kunt u naar huis.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Uitslag

De uitslag is binnen zeven werkdagen na het onderzoek bekend bij uw behandelend specialist.

Gerelateerde informatie

Code NG 50-O

Terug naar boven