Behandelingen en onderzoeken Bloedafname

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek is een van de meest voorkomende onderzoeken in het ziekenhuis. Bloed is rijk aan bloedcellen, voedingsstoffen, bouwstoffen en afvalproducten van het lichaam. Uitslagen van bloedonderzoeken kunnen daarom belangrijke informatie geven over uw gezondheid of uw behandeling.

Voorbereiding

Afspraak maken

Om bloed te laten prikken kunt u terecht op verschillende locaties. Op locatie Utrecht en Nieuwegein kunt u zonder afspraak binnenlopen op de poli Bloedafname. Voor de andere locaties vragen wij u vooraf online een afspraak te maken.

Lukt het niet om online een afspraak te maken? Dan kunt u telefonisch een afspraak maken, via telefoonnummer 088 320 76 50. Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur. 

Let op: Tussen 9.30 en 11.30 uur is het meestal erg druk op de poli Bloedafname in Utrecht en Nieuwegein, waardoor de wachttijd langer is. Als het voor u mogelijk is, adviseren wij u op een ander tijdstip te komen. De openingstijden per locatie vindt u hier.

Eten en drinken

Soms is het noodzakelijk om nuchter te zijn voor een bloedafname. U hoort dit tijdig voor uw bloedonderzoek.

Als u nuchter moet zijn voor het bloedprikken, dan betekent dit dat u vanaf 10 uur voor het bloedprikken niets meer mag eten of drinken, behalve water. Dus als u om 08.00 uur bloed laat prikken, dan mag u vanaf 22.00 uur de avond ervoor niets meer eten of drinken, behalve water.

Wat neemt u mee?

 • laboratoriumformulier(en);
 • een geldig legitimatiebewijs;
 • zorgverzekeringsgegevens.

Onderzoek

Aankomst op de poli Bloedafname

Op locaties met aanmeldzuil meldt u zich aan via deze zuil. Op de zuil kunt u via een menu aangeven waar u voor komt. U ontvangt een nummer. Daarna kunt u in de wachtruimte gaan zitten. Wanneer uw nummer op het scherm verschijnt staat erbij waar u naartoe moet.

Op locaties zonder aanmeldzuil kunt u zich aanmelden bij de balie. Daarna kunt u in de wachtruimte gaan zitten. Wanneer u aan de beurt bent wordt uw naam geroepen.

Manieren om bloed af te nemen

Bloed kan op verschillende manieren worden afgenomen. Welke manier in uw geval gebruikt wordt hangt onder andere af van het soort onderzoek en/of de mogelijkheden in uw situatie.

Geef gerust aan als u zelf een voorkeur heeft. Zo mogelijk houdt de medewerker hier rekening mee.

 • Een prik in de elleboogholte, waarbij door middel van een vacuümsysteem één of meerdere buisjes bloed worden afgenomen.
 • Een prik op de bovenkant van de hand. Deze wijze van afname wordt alleen gebruikt wanneer de afname in de elleboogholte onmogelijk is.
 • Een prik in de vinger met een kleine naald, waarbij druppels bloed worden opgevangen in één of meerdere kleine buisjes.

Nazorg

Na de bloedafname

Na de bloedafname drukt de medewerker de plek waar geprikt is af met een watje en een pleister. Het watje kunt u thuis weer verwijderen.

Soms ontstaat een bloeduitstorting op de plek waar geprikt is. Deze kan wat gevoelig zijn, maar verdwijnt vanzelf.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek wordt verstuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Voor de meeste onderzoeken ontvangt de arts dezelfde dag de uitslag. Voor sommige onderzoeken duurt dit iets langer.

Expertise en ervaring

In onze ziekenhuizen in Nieuwegein, Utrecht en Woerden is een polikliniek Bloedafname aanwezig. Hier voeren onze ervaren medewerkers van het Klinisch Chemisch Laboratorium snel en zorgvuldig bloedafnames uit voor alle laboratoriumbepalingen. Zij doen dit niet alleen op de poliklinieken, maar ook bij patiënten die in het ziekenhuis liggen. In de regio Woerden verzorgen zij bovendien bloedafnames in huisartspraktijken en bij patiënten thuis.

In al onze ziekenhuizen is altijd een medewerker aanwezig die ervaring heeft met het prikken van kinderen.

Behalve bloed, kunt u bij ons Klinisch Chemisch Laboratorium ook andere lichaamsvloeistoffen inleveren voor onderzoek. Denk aan urine, ontlasting en sperma (semen). Dit kan uiteraard alleen op aanvraag van uw specialist of huisarts.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Website

Gerelateerde informatie

Code KCL 10-O

Terug naar boven