Aandoeningen Diabetes Centraal (diabeteszorg voor kinderen)

MODY

Zeldzamere vormen van diabetes

Naast diabetes type 1 en type 2, bestaan er nog een aantal vormen die zeldzamer zijn dan type 1 en 2. Een aantal van deze zeldzamere vormen behoren tot een groep die MODY wordt genoemd. 1 tot 6% van de kinderen die een nieuwe diagnose diabetes mellitus hebben gekregen, vallen binnen deze groep.

MODY staat voor ‘Maturity-Onset Diabetes of the Young’. Het is een type van diabetes met verschillende vormen. Deze vormen komen vaker voor bij jonge mensen en lijken op de klachten van diabetes type 2 bij oudere mensen. Deze vormen komen vaak door een fout in het DNA.

Meer over MODY

Patiënten die MODY hebben, hebben vaak een aantal kenmerken:

  1. Patiënten zijn vaak jong, onder de 30 jaar. Er is meestal geen sprake van overgewicht.
  2. Meerdere mensen in meerdere generaties hebben diabetes, bijvoorbeeld een kind, ouders en opa’s en oma’s. Soms wordt MODY niet herkend en is het daardoor niet duidelijk dat meerdere generaties deze vorm van diabetes hebben.

Typen MODY

Er zijn verschillende typen MODY. Welk type het is, hangt af van het stukje erfelijk materiaal (gen) waarin de afwijking zich bevindt. Er zijn meer dan 13 genen waarin afwijkingen leiden tot problemen met het maken van insuline. Dit zorgt ervoor dat je diabetes krijgt. Dit betekent ook dat er meer dan 13 typen MODY zijn. De MODY typen die het vaakst voorkomen, zijn:

  • MODY type 1: een afwijking in het gen voor het eiwit HNF4α (ook wel HNF4α-MODY genoemd).
  • MODY type 2: een afwijking in het gen voor het eiwit glucokinase (ook wel glucokinase-MODY genoemd).
  • MODY type 3: een afwijking in het gen voor het eiwit HNF1α (ook wel HNF1α-MODY genoemd).
  • MODY type 5: een afwijking in het gen voor HNF1β (ook wel HNF1β-MODY genoemd).

Ongeveer 80% van alle patiënten met MODY heeft MODY type 2 of type 3. 

Symptomen

De klachten die bij een MODY ontstaan zijn erg afhankelijk van het type MODY, en zijn vaak veel subtieler aanwezig dan bij een type 1 diabetes. Soms zijn er geen klachten.

Onderzoeken

Bij het grootste gedeelte van de kinderen kan met bloedonderzoek de diagnose type 1 met zekerheid worden vastgesteld. Als we hier toch aan twijfelen, doet de arts onderzoek naar MODY. De arts kijkt dan naar jouw DNA door bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek wordt in Nederland gedaan door het LUMC in Leiden. Meer informatie hierover, kun je vinden op de website van het LUMC.

Behandelingen

De behandeling van MODY hangt af van het type MODY dat je hebt. Sommige typen hoeven niet behandeld te worden, andere typen met tabletten en nog andere typen met insuline. Een insuline-behandeling kan in 2 vormen:

Gerelateerde informatie

Code DC 03-A

Terug naar boven