Nieuwsoverzicht Diabetologie (diabeteszorg voor volwassenen)

Bijeenkomst diabetes en sporten

Bijeenkomst diabetes en sport

Woensdag 5 april is in het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Utrecht een interactieve voorlichtingsavond gehouden voor diabetespatiënten en hun naasten. 

Na de aftrap, waarbij verschillende topsporters werden benoemd met diabetes, was de boodschap helder: Diabetes en sporten, kunnen goed samen gaan. Tijdens de avond gingen verschillende sprekers in op het belang van sporten bij diabetes. Eén van de sprekers, Jeroen Flim van de Bas van der Goor Foundation, gaf als ervaren sporter met diabetes handige toepasbare tips. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met insuline en wat wanneer te eten als je diabetes hebt.

Tijdens de avond fietste een patiënt en demonstreerde hij wat het effect is van spanning, fietsen en een sprintje trekken op de glucoseregulatie. Er werd door de aanwezige groep patiënten nagedacht over het wel of niet eten en in welke hoeveelheid (en medicatietoediening) tijdens het sporten. Op deze wijze kwamen er veel persoonlijke uitdagingen van diabetes patiënten voor, tijdens en na het sporten ter sprake. ‘Het hebben van diabetes kan soms best eenzaam zijn', gaf een bezoeker aan. 'Het is fijn te ervaren hoe ook anderen worstelen met diabetes, het blijft een persoonlijke zoektocht wat vervolgens wel of niet werkt’.

We blikken terug op een goed bezochte avond, die maar weer benadrukt hoe belangrijk het is om met elkaar dit thema te bespreken. Er zijn zelfs al nieuwe onderwerpen genoemd voor een volgende bijeenkomst. Dus we kijken uit naar een vervolg.

Terug naar boven