Nieuwsoverzicht Dialysecentrum

Meer grip op je leven met de PPEP4ALL-training

Training zelfmanagement voor patiënten met chronisch nierfalen én hun partners

Heb jij te maken met chronisch nierfalen en ervaar je niet alleen de fysieke uitdagingen, maar ook de emotionele en sociale impact ervan? Omdat het omgaan met een chronische aandoening veel meer betekent dan alleen medische behandelingen, bieden wij patiënten en partners of mantelzorgers een PPEP4ALL-training aan die ondersteunt bij zelfmanagement. 

Wat is zelfmanagement?

Zelfmanagement betekent dat je zelf de regie hebt over jouw leven met een chronische ziekte. Hoe vind je balans tussen wat de ziekte van je vraagt en hoe jij je leven wilt leiden?

Wat is PPEP4ALL?

PPEP4ALL staat voor Patiënt en/of Partner Educatie Programma voor alle chronisch zieken. Deze training is speciaal ontworpen om mensen met chronische aandoeningen en hun partners te ondersteunen. De training geeft handvatten en vaardigheden die je kunt gebruiken om te leren omgaan met de psychologische, emotionele en sociale gevolgen van het leven met een chronische aandoening.


                 Je krijgt wat, je hebt wat, je moet ermee leren leven. Maar hoe?


Wat houdt de training in?

De PPEP4ALL-training bestaat uit negen wekelijkse groepssessies, elk met een uniek thema. We behandelen onderwerpen zoals energiemanagement, het ontdekken van ontspannende activiteiten, stressmanagement, omgaan met angst en somberheid, effectieve communicatie en het opbouwen van een sterk ondersteunend netwerk. De groepen bestaan uit 5 tot 7 deelnemers. De sessies duren twee uur, inclusief een pauze.

Voor wie is het?

Onze groepstraining PPEP4ALL is op maat gemaakt voor volwassenen die leven met chronisch nierfalen. Het maakt niet uit of je al dialyseert of niet. Tegelijk met de groepstraining voor patiënten is er een groepstraining voor partners of mantelzorgers. Iedereen is welkom om deel te nemen, ook individueel als patiënt of individueel als partner of mantelzorger.

Startdatum

De eerstvolgende training staat gepland vanaf dinsdag 7 november 2023 van 14:00 - 16:00 uur op onze locatie in Nieuwegein. Daarna vindt de training elke week plaats op hetzelfde tijdstip en locatie. In totaal duurt de training negen weken. De training gaat definitief van start als er voldoende aanmeldingen zijn. 

Meer weten of aanmelden?

De training wordt gegeven door maatschappelijk werkers Esther Veldhuizen en Aziza Maachi. Zij zijn beiden gecertificeerd PPEP4ALL-trainer. Voorafgaand aan de training plannen we een persoonlijk intakegesprek om jouw specifieke behoeften in kaart te brengen. 

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar dialyse-maatschappelijk-werk@antoniusziekenhuis.nl Of neem telefonisch contact op via 088-3205916 (Aziza) of 088-3205918 (Esther).


Ervaringen van deelnemers 

"Als je eenmaal een chronische ziekte hebt, verandert je leven radicaal en moet je op zoek naar een nieuwe balans. De PPEP-cursus geeft je steun om het leven zo aangenaam en nuttig mogelijk te maken. Uitwisseling van informatie in een vertrouwelijke sfeer met lotgenoten onder deskundige begeleiding helpen je om verder te gaan."

Het is opvallend dat een positieve levensfilosofie je sterker maakt om nierfalen te accepteren."

"Mijn man en ik hebben geleerd om meer en beter met elkaar te praten.”

“De groep gaf mij herkenning en steun”.

“Zowel het lotgenotencontact als het educatieve aspect is zeer de moeite waard. Wij kunnen deze cursus van harte aanbevelen.”


 

Terug naar boven