Onderzoek naar sarcoïdose

Onderzoek syndroom van Löfgren

Het sydroom van Löfgren is een vorm van sarcoïdose. De meeste patiënten genezen vanzelf binnen 2 jaar, maar een deel blijft langdurig ziek. Het is belangrijk om goed in te kunnen schatten welke patiënten behandeling nodig hebben.

Acute variant sarcoïdose

Het syndroom van Löfgren is de acute variant van sarcoïdose. Hierbij onstaan plotseling (acuut) bepaalde klachten, zoals koorts, ontstekingen aan de enkels en rode vlekken op de scheenbenen. Er is onderzoek nodig om beter in te kunnen schatten hoe de ziekte verloopt en welke patiënten langdurig ziek blijven.

Help ook mee onderzoek mogelijk te maken

Dit onderzoek in het kort

Doel onderzoekMeer kennis opdoen over het ontstaan van het syndroom van Löfgren en het voorspellen van hoe de ziekte verloopt.
Omschrijving onderzoekWe kijken naar de ziekteverschijnselen en klachten, radiologiebeelden, genen en hoe de ziekte verloopt. We proberen op deze manier de factoren te vinden, die het verloop van de ziekte het beste kunnen voorspellen. Dit is mogelijk door gebruik te maken van gegevens en materialen uit de Biobank ILD.
Onderzoeker

 

Dr. Bekir Karakaya

FinancieringILD Expertisecentrum

Onderzoek en resultaten

In dit onderzoek zoeken we naar de factoren die het beste kunnen voorspellen hoe de ziete zal verlopen. Zo kunnen we beter inschatten bij welke patiënten controlebezoeken nodig zijn.

Uitgebreide toelichting

De precieze oorzaak van het syndroom van Löfgren is onbekend. Waarschijnlijk zorgt een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren voor de reacties van het immuunsysteem die een rol spelen bij het krijgen van de ziekte. 

Het HLA-systeem is onderdeel van ons immuunsysteem. Hiermee herkent het immuunsysteem lichaamsvreemd materiaal zoals bacteriën. Met wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat bepaalde varianten van het HLA-systeem (HLA-DRB1 * 0301 en HLA-DQB1*0201) vaker voorkomen bij patiënten met het syndroom van Löfgren, dan bij patiënten met sarcoïdose. Bij patiënten met deze HLA-varianten, verloopt de ziekte ook gunstiger.

In deze studie wordt een groot aantal Nederlandse patiënten met het syndroom van Löfgren in kaart gebracht. We kijken naar de ziekteverschijnselen en klachten, radiologiebeelden, genen en klinisch beloop van de ziekte. We proberen op deze manier de factoren te vinden, die het verloop van de ziekte het beste kunnen voorspellen. Hierdoor zullen veel controlebezoeken aan het ziekenhuis en aanvullende onderzoeken niet meer nodig zijn.

Terug naar boven