Nieuwsoverzicht Kankercentrum

Buddyberen Ziekenhuis: kinderen van oncologiepatiënten kijken mee in de zorg

Buddyberen Ziekenhuis03

Op zaterdag 29 juni vond in ons ziekenhuis in Utrecht een bijzondere activiteit plaats: het Buddyberen Ziekenhuis, speciaal georganiseerd voor (klein)kinderen van onze oncologische patiënten.

Onder begeleiding van coassistenten volgden de kinderen samen met de Buddybeer een speurtocht langs de afdelingen waar hun (groot)ouder wordt behandeld. Bij Radiologie kregen ze uitleg over de CT-scan en mochten ze hun beer laten scannen. Als aandenken kregen ze een röntgenfoto van de beer mee naar huis.

Op de dagbehandeling Oncologie legde een verpleegkundig specialist uit hoe chemotherapie werkt. Ze vergeleek de medicijnen met 'soldaten' die via een infuus het lichaam binnendringen om de ziekte te bestrijden. De kinderen konden ook een hoofd-huidkoelingsmuts proberen, die haaruitval bij chemotherapie tegengaat. In de operatiekamer zorgden een anesthesiemedewerker en een OK-assistent ervoor dat alle kinderen konden deelnemen aan een operatie van knuffel Fred, compleet met mondkapjes, haarnetjes en handschoenen.

Buddyberen Ziekenhuis02
Buddyberen Ziekenhuis01
Buddyberen Ziekenhuis03

Angst wegnemen

Het Buddyberen Ziekenhuis is een initiatief van Stichting Buddyhuis en ons Kankercentrum, bedacht door Femke Riel van het Buddyhuis. "Als je kanker hebt, raakt dat het hele gezin," vertelt Femke. "Voor volwassenen is het zwaar, maar ook voor kinderen is het moeilijk. Naast onzekerheid en verdriet hebben ze vaak veel vragen over de behandelingen en wat er in het ziekenhuis gebeurt. Door kinderen spelenderwijs laten zien wat er tijdens een onderzoek of behandeling gebeurt, maak je het concreter en neem je angst weg."

 
Terug naar boven