Informatie voor jeugd vanaf 12 jaar

Samen beslissen bij de kinderarts

Voor jeugd vanaf 12 jaar

Chris in gesprek met de kinderarts

Stel je bent 13 jaar en je wilt je laten inenten tegen bepaalde ziektes,  maar je ouders zien dat absoluut niet zitten. Of je bent 15 jaar en wilt aan de pil, maar je ouders vinden dat beslist niet goed.

Samen beslissen bij de kinderarts

Samen beslissen bij de kinderarts legt uit wat kinderen volgens de wet wel en niet zelf mogen beslissen en hoe ouders en zorgprofessionals hier mee om moeten gaan.

Als je in het ziekenhuis komt, moeten de zorgverleners jou precies vertellen wat er met je aan de hand is en wat eraan kan worden gedaan. Alleen dan kun je meedenken en samen met je ouders beslissen over mogelijke behandelingen. Dat noemen we het "recht op informatie".

Een kinderarts mag jou niet zomaar onderzoeken of behandelen. Voor alles wat de kinderarts doet moet hij/zij toestemming vragen. Als je jonger bent dan 12 jaar, moeten je ouders die toestemming geven.

Ben je tussen de 12 en de 16 jaar? Dan moeten zowel je ouders als jijzelf toestemming geven voor een onderzoek of behandeling.

Ben je 16 jaar of ouder? Dan heb je zelf het recht om te beslissen of je een behandeling wilt of niet. Je ouders mogen daar dan officieel niet meer over meebeslissen. Vaak is het goed om toch ook met je ouders te overleggen, want helemaal alleen een besluit nemen is soms best lastig.

Jouw rechten als patiënt

Er is een speciale wet gemaakt, de WGBO, waarin dat allemaal wordt geregeld. In die wet staat dat je altijd recht hebt op informatie en dat de kinderarts voor elk onderzoek en voor elke behandeling toestemming moet vragen.

Wil je meer weten?

Wil je weten of je zelf iets te zeggen hebt over wat er gebeurt? Wie beslist er eigenlijk wat het beste voor je is als je ziek bent? Moet er rekening worden gehouden met jouw mening? Op deze illustratie van Kind & Ziekenhuis vind je alle informatie per leeftijd. Hieronder vind je dezelfde illustratie.

Kijk ook op www.jadokterneedokter.nl. Deze website is speciaal voor kinderen en jongeren en legt je precies uit hoe het precies zit.

Informatie voor ouders

Je ouders kunnen meer informatie over dit onderwerp lezen op de pagina “Rechten van minderjarige patiënten".

samen beslissen bij de kinderarts
Terug naar boven