Behandelingen & onderzoeken

Hele longlavage bij PAP

Een mogelijke behandeling bij PAP is het spoelen van de long, de zogenoemde hele longlavage. Deze behandeling is lang niet altijd nodig.

De belangrijkste reden voor een longspoeling bij PAP is dat uw longfunctie bedreigd wordt. Met andere woorden: kunt u zowel in rust als bij inspanning, voldoende zuurstof opnemen in het bloed?

Op deze pagina snel naar

Meer over hele longlavage

Dit meten we onder andere met inspanningstesten, zoals de fietstest (ergometrie) en de 6-minuten- wandeltest (6MWT). Kan uw lichaam onvoldoende zuurstof opnemen, dan is een spoeling een optie. Bij een hele longlavage wordt per keer een long schoongespoeld.

Voor deze ingreep wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen. De behandeling vindt plaats op de operatiekamer, onder narcose.

Voorbereiding

U wordt de dag voor de longspoeling opgenomen in het ziekenhuis. Op de pagina Opname in het ziekenhuis (met operatie) leest u hoe zich kunt voorbereiden op een opname en over de gang van zaken in het ziekenhuis.

Preoperatieve screening

Die dag gaat u langs de anesthesist, wordt er een röntgenfoto gemaakt van de borstkas (X-thorax) en nemen we bloed bij u af.  

Infuus met antibiotica

Daarnaast krijgt u via een infuus antibiotica om de kans op een longontsteking na de spoeling te verkleinen.

Behandeling

De longlavage vindt plaats op de operatiekamer. Tijdens de ingreep bent u onder volledige narcose.

Voor de spoeling brengen we een speciale beademingsbuis in met 2 verschillende openingen: een voor lucht en een voor vocht. Zo kan uw ene long worden beademd terwijl de andere long wordt gespoeld.

We spoelen de long met een verwarmde zoutoplossing. De zak met deze oplossing hangt boven u; deze loopt via een slang naar de beademingsbuis en vervolgens naar uw long. Door de zwaartekracht loopt het vocht rustig de long in. Wanneer er ongeveer 1 liter vocht in de long is gelopen, wordt de zak met zoutoplossing afgesloten.

Behalve het slangetje waarmee we de vloeistof in uw long laten lopen, is er ook een slangetje op de speciale beademingsbuis aangesloten die van u afloopt. Deze slang komt uit in een opvangpot op de grond.

Deze slang is afgesloten op het moment dat we de zoutoplossing in uw long laten lopen. Zodra we deze afvoerslag openzetten, loopt de vloeistof door de zwaartekracht weer langzaam uit uw long.

Tijdens het uitlopen van de verwarmde zoutoplossing, klopt de fysiotherapeut met een speciaal apparaat op de borstkas, aan de kant van de long die gespoeld wordt. Dit om ervoor te zorgen dat de eiwitdeeltjes makkelijker loskomen.

Het vocht wordt opgevangen in een opvangpot. In dit vocht zitten eiwitten die uit de longen zijn gespoeld. Als de liter vocht helemaal uit de long is, kunnen we dit proces herhalen.

Bij een longspoeling herhalen we dit proces gemiddeld 12 keer; de long wordt dus met 12 liter vocht gespoeld. Doordat we het vocht opvangen kunnen we exact meten hoeveel eiwit we uit de long hebben gekregen. Zodra er voldoende eiwit uit de longen is gekomen, stoppen we met spoelen.

U bent voor deze ingreep gemiddeld 4 uur onder narcose. Als de spoeling klaar is, verwijderen we de beademingsbuis en wordt u wakker uit de narcose. Daarna blijft u nog een aantal uur op de uitslaapkamer. Als u weer goed wakker en stabiel bent, brengen we u terug naar de afdeling.

Uw andere long


Na een longspoeling wachten we ongeveer 2 weken voordat we uw andere long spoelen.

Nazorg

Na de behandeling

Na de spoeling verblijft u nog een aantal dagen op de afdeling. Als u geen koorts krijgt, stoppen we met de antibiotica. Na de spoeling kunt u last hebben van benauwdheid. Dit komt doordat er altijd wat vocht in de longen achterblijft. Meestal is dit de volgende dag weer verdwenen.

 

Resultaat

Na 6 tot 8 weken kunnen we het resultaat van de behandeling beoordelen. U komt dan terug naar het ziekenhuis en heeft een gesprek met uw longarts. 

Daarnaast wordt er een CT-scan van de longen gemaakt, onderzoeken we uw longfunctie en doen we een shuntmeting en een inspanningstest

We doen dit pas na 6 tot 8 weken zodat u naast voldoende longinhoud, ook de tijd hebt om wat conditie op te bouwen.

Mocht de behandeling onvoldoende effect hebben gehad, dan kan de spoeling herhaald worden.

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

Na 24 uur

  • Tijdens kantooruren met de poli Longgeneeskunde
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio

Expertise en ervaring

Het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van interstitiële longaandoeningen, waaronder PAP. In dit centrum werken verschillende specialismen samen om u de beste behandeling en begeleiding te geven.

Meer informatie

Filmpje over longlavage

Wilt u meer weten over wat er gebeurt bij een longlavage?

Klik hier om naar Youtube te gaan om ons filmpje over longlavage te bekijken.

Websites

Gerelateerde informatie

Code
LON 77-B