Patiëntverhalen

‘Twee paracetamolletjes, verder niks’

Ik kon altijd bellen, dat was fijn

Ad de Hoog aan de tafel

Twee keer al had Ad de Hoog uit Hendrik-Ido-Ambacht meegedaan aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Twee keer was de uitslag goed. Maar in november 2021 kreeg hij een telefoontje. Het was mis.

“Ik kon meteen in het ziekenhuis terecht”, zegt Ad (63). In het St. Antonius Ziekenhuis werd geconstateerd dat zich ‘verontrustende cellen’ in de endeldarm bevonden. “De dokter wond er geen doekjes om. Er werd meteen nader onderzoek gedaan. Na iets meer dan een week wist ik al precies hoe het ervoor stond en op 17 december stond de operatie met de robot gepland. Of ik heb getwijfeld? Geen moment. De informatie was glashelder. Ik werkte door tot 16 december en ging vol vertrouwen het traject in.”

De operatie verliep voorspoedig. “In totaal is er zestien centimeter darm weggehaald. Er werd vooraf ook gekeken waar een eventuele stoma zou moeten komen, maar dat hoefde gelukkig niet. Ik ben op vrijdag geopereerd en zondagmiddag ging ik weer naar huis. Met een tas vol medicatie ‘voor het geval dat’. En, en dat was heel fijn, een telefoonnummer dat ik altijd kon bellen. Uiteindelijk heb ik in totaal twee paracetamolletjes gehad. Meer niet.”

Drie maanden na de ingreep heeft Ad zijn leven weer grotendeels opgepakt. Hij werkt weer drie dagen per week en voelt zich goed. “Ik heb wel mijn voedingspatroon wat aangepast en mijn toiletgang is nog niet helemaal zoals het zou moeten. Ik kan er steeds beter mee omgaan. Binnenkort ga ik ook weer volledig aan het werk. Dit is me overkomen, maar ik ben blij dat er zo snel en zo adequaat is ingegrepen. Het telefoonnummer van mijn vaste aanspreekpunt in het ziekenhuis heb ik nog bij de hand, maar volgens mij kan dat snel in de kast.”

Meer weten over de behandeling van darmkanker in het St. Antonius Ziekenhuis? Bekijk onze pagina. 

Terug naar boven