Nieuwsoverzicht

10 jaar Dialysecentrum in Tiel!

dialyse_10_jaar

In oktober 2021 is het alweer 10 jaar geleden dat het Dialysecentrum Tiel (DCT) de deuren opende.

Naast het dialysecentrum in Nieuwegein, kunnen poliklinische patiënten uit de regio Tiel terecht in een prachtig ingerichte ruimte in Ziekenhuis Rivierenland. Daarmee is de nefrologische zorg al 10 jaar een begrip in deze regio. Omdat de nefrologen van het St. Antonius Ziekenhuis ook op bepaalde dagdelen spreekuur draaien in Tiel, is dat voor dialysepatiënten niet alleen prettig, maar ook minder belastend. Hier ligt de focus op zoveel mogelijk zorg op maat en dichtbij huis.

De eerste schetsen voor het Dialysecentrum werden in juni 2008 gemaakt en drie jaar later was het zover: de voormalige Intensive Care van Ziekenhuis Rivierenland werd omgebouwd tot het huidige centrum zoals we deze nu kennen. 

Low care dialyse

Binnen het St. Antonius hebben we de afgelopen 10 jaar veel bereikt in de high care, waarbij naast actieve dialyse, waarbij we patiënten betrekken bij de behandeling in het ziekenhuis, ook een verdubbeling zien in het aantal patiënten die een peritoneaal dialyse (buikspoeling) ondergaan. Het Dialysecentrum in Tiel is vooral gericht op low care dialyse behandelingen. Er wordt gewerkt vanuit een grote mate van zelfsturing. De nefroloog en de verpleegkundig specialist zijn hierdoor minder aanwezig en de dialyse verpleegkundigen vormen een team die de taken verantwoordelijk en zelfstandig oppakt. Ook zijn de diëtist en het maatschappelijk werk goed betrokken bij dit centrum. De enthousiaste groep vrijwilligers maken het verschil en zijn een belangrijke steun voor patiënten en personeel. Ze zijn soms al jaren verbonden aan dit dialysecentrum.

Rust en kleinschaligheid

De rust en de kleinschaligheid die het Dialysecentrum Tiel uitstraalt is prettig. De ruimte is royaal opgezet en met een kleinere groep patiënten is het overzichtelijker, geven patiënten en personeel aan. Er heerst een cultuur van verbondenheid die waarschijnlijk te maken heeft met de kleinschalige organisatie van Ziekenhuis Rivierenland. Na 10 jaar kunnen we met recht trots zijn op wat we opgebouwd hebben voor onze dialysepatiënten in deze regio.

Terug naar boven