Nieuwsoverzicht

Aandacht voor eenzame ouderen dit Valentijnsweekend

St. Antonius verrast 2600 ouderen in de regio

veel_liefs

Dit Valentijnsweekend zijn 16.000 ouderen in Nederland verrast met een verrassingspakketje en een handgeschreven kaart. Een initiatief van netwerkorganisatie Veel Liefs dat zich inzet om aandacht te geven aan mensen, in dit geval eenzame ouderen. “Team Ouderengeneeskunde van het St. Antonius ziet dat corona veel impact heeft op ouderen. Daarom steunen we het initiatief om ouderen een hart onder de riem te steken,” zegt Petra de Wit, afdelingshoofd Consultatief Team Ouderen (CTO) van het St. Antonius.

Donderdag 11 en vrijdag 12 februari bezorgden Petra en collega Elise Boesaard samen met collega’s van Logistiek en Transport in de hele regio de tasjes bij diverse zorginstellingen. Jantje van de Water van Santé partners/Vitras in Nieuwegein, nam vandaag namens de wijkorganisatie tientallen dozen met tasjes in ontvangst. Op zaterdag gaan zij de wijk in om 450 thuiswonenden ouderen in Nieuwegein een geluksmomentje te bezorgen. “Wij zien dagelijks de eenzaamheid van deze ouderen. De sneeuw en het ijs maakt dat nog erger, omdat men door gladheid de deur niet uit durft voor een wandelingetje. Fantastisch dat we ze hiermee even wat extra aandacht kunnen geven.” 

Valentijnsactie

Veel Liefs heeft heel Nederland opgeroepen om een handgeschreven kaartje te schrijven aan een willekeurige oudere. Duizenden mensen klommen in de pen. Met behulp van vele sponsors die het initiatief omarmen zijn vervolgens verrassingspakketjes samengesteld die samen met de kaartjes in de periode rond Valentijnsdag worden rondgebracht bij eenzame ouderen in heel Nederland. De actie is geheel vrijwillig en wordt omarmd door duizenden mensen, van kaartenschrijvers tot sponsoren en van afgestudeerde hotelschool-studenten (hotello's) tot basisscholen, verzorgingshuizen en dus ook door het St. Antonius Ziekenhuis.

2600 ouderen in de regio verrast

Toen Petra en Elise van het CTO via initiatiefneemster Femke Riel van Veel Liefs (tevens initiatiefneemster van het Buddyhuis(externe link)) hoorden van dit mooie plan, kwamen ze meteen in actie. ”We legden met hulp van collega’s contact met de vele zorginstellingen in de regio waar het St. Antonius mee samenwerkt om te inventariseren hoeveel ouderen we vanuit het St. Antonius zouden kunnen verwennen met een pakketje.

Al snel kwamen we op een aantal van maar liefst 2600 ouderen en dus evenzoveel pakketjes die moesten worden samengesteld. Hoe dan?, dacht Petra, “Maar binnen no time hadden we een groep enthousiaste collega's bij elkaar die wilden helpen.” Dinsdag werden de spullen van de sponsors, de tasjes en kaarten bij het St. Antonius geleverd. Woensdag heeft een inpakbrigade (van logistiek medewerkers, zorgverleners tot vrijwilligers) de hele dag tasjes gevuld. Inhoud: een bonte verzameling van onder andere bloembollen, thee, een boekje, koekjes én niet te vergeten een kaartje die met aandacht is geschreven. 

Gezonde tips en adviezen voor ouderen

Het team Ouderengeneeskunde deed zelf ook een bijdrage in het verrassingspakketje. Ze stelden mooie flyers samen met tips en adviezen voor ouderen om in deze tijd zo gezond mogelijk te blijven. Petra: “Goed blijven bewegen en kiezen voor gezonde voeding is voor iedereen belangrijk en zéker als je op leeftijd bent. Diëtisten verzamelden daarom praktische tips voor gezonde voeding met concrete voorbeelden die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Onze fysiotherapeuten maakten foto’s van eenvoudige maar goede oefeningen om soepel te blijven. En om niet alleen het lichaam, maar ook de geest gezond te houden, voegden we ook een kruiswoordpuzzel en kleurplaat aan het pakketje toe.”

Terug naar boven