Nieuwsoverzicht

Aike van der Hoeff is behandeld tegen prostaatkanker met de da Vinci-robot

Aike van der Hoeff (67) is behandeld tegen prostaatkanker, waarbij tijdens een operatie ook de aangetaste prostaat is verwijderd. De tijd dat deze operatie gelijk stond aan een lang en soms pijnlijk hersteltraject is voorbij. Daarvoor zorgt tegenwoordig de da Vinci-robot. Drie dagen na de operatie wandelde Aike van der Hoeff alweer door zijn Utrechtse woonkamer. Pijn? “Nee, die heb ik helemaal niet gehad. Alleen wat paracetamolletjes.”

Aike van der Hoeff

Aike wist dat de dag eens zou komen. Hij wist alleen niet precies wanneer. “Het zit in de familie”, vertelt hij een half jaar na de ingreep. “Ik was er op voorbereid.” Toen de diagnose was gesteld, hoorde Aike dat hij geopereerd zou worden met behulp van een robot. “Ik had het al op internet gelezen en wist van mijn huisarts dat het St. Antonius veel ervaring had met deze ingreep. Wat ik ervan vond? Tja, ik heb er natuurlijk niet veel van meegekregen. Het enige wat overbleef waren vijf gaatjes, die waren nodig om de instrumenten te kunnen bedienen.”

Joysticks

Uroloog Mircea Onaca werkt al sinds 2012 met de robot. Hij is er erg enthousiast over. “Met de robot kun je dingen die je voorheen niet kon. Je werkt achter een scherm met een geweldig 3D-beeld. Van daaruit bedien je met twee joysticks de instrumenten. Die zijn zo’n 1 tot 1,5 centimeter groot en dusdanig flexibel dat je zeer nauwkeurig kunt werken. De gevolgen voor de patiënt? Minder bloedverlies, minder complicaties, een sneller herstel en meer behoud van functies.”
 

Geweldig

Aike pakte tien dagen na de ingreep, toen de katheter verwijderd werd, zijn dagelijkse leven weer op. Tevreden kijkt hij terug op de ingreep én op het verblijf in het St. Antonius Ziekenhuis. “Op medisch gebied was alles prima in orde, maar wat me het meeste bijgebleven is, is toch wel de verzorging en de behandeling van het verplegend personeel en de mensen die de voeding verzorgen. Dat vond ik echt geweldig.”

Terug naar boven