Nieuwsoverzicht

Dialyse verlengt niet altijd de levensverwachting van oudere nierpatiënt

Patiënten van 80 jaar of ouder, die lijden aan verminderde nierfunctie en kiezen voor dialyseren, leven niet altijd langer dan patiënten die niet kiezen voor dialyseren. Behandeling met geneesmiddelen zoals EPO en/of plasmiddelen kan voor bepaalde oudere patiënten ook een goede keuze zijn. Dit blijkt uit een studie van het St. Antonius Ziekenhuis.

Dialyse Nieuwegein

In veel landen is de helft of meer van alle dialysepatiënten 65 jaar of ouder. Wereldwijd lijden steeds meer oudere patiënten aan een verminderde nierfunctie of nierziekte in een eindstadium. Dit kan worden behandeld met een niertransplantatie of dialyse. Men vraagt zich weleens af of oudere patiënten, die vaak ook andere medische aandoeningen hebben, wel baat hebben bij dialyse. Zijn deze oudere patiënten niet beter af met behandeling via geneesmiddelen, zoals het regelen van de vocht- en zoutbalans, het corrigeren van bloedarmoede en het verstrekken van de juiste palliatieve zorg?

Langer leven?

Uit een studie van het St. Antonius is nu gebleken dat patiënten van 80 jaar en ouder die kozen voor dialyse in vergelijking met patiënten die kozen voor een behandeling met geneesmiddelen, niet langer leven. In het algemeen overleden patiënten met bijkomende medische aandoeningen eerder dan patiënten zonder comorbiditeit.
“We willen met deze studie niet concluderen dat er geen dialysebehandeling moet worden gegeven aan patiënten van 80 jaar en ouder. We tonen met deze studie aan dat de behandeling gemiddeld genomen weinig voordeel biedt wat betreft levensverwachting”, benadrukt dr. Wouter Verberne, internist in opleiding in het St. Antonius Ziekenhuis. “Onze volgende taak is te voorspellen wie wel baat heeft bij dialyse en wie niet. Totdat we in staat zijn om de resultaten van dialyse op hoge leeftijd beter te voorspellen, kunnen we alleen opperen dat behandeling met geneesmiddelen een optie is die eerlijk moet worden besproken.” Hij voegt eraan toe dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen hoe de verschillende behandelmogelijkheden van invloed zijn op andere resultaten, zoals de levenskwaliteit en de ernst van de symptomen.

Klik hier voor meer informatie. 

Dit onderzoek is financieel (mede) mogelijk gemaakt door het St. Antonius Onderzoeksfonds.

Terug naar boven