Nieuwsoverzicht

In één dag diagnose en behandeling huidkanker op nieuwe poli

‘Voorkomen is beter dan genezen: smeren dus!’

dermatologie_overvecht

Met al die regen van de afgelopen dagen, lijkt de zomer nog ver weg. Toch is het vandaag de Dag van de Zonnebrand. En daarom staan we stil bij het belang van goed smeren. Op de poli Dermatologie delen we gratis zonnebrand samples uit. Toch een verdacht plekje op de huid gespot? Bij de onestopshop poli voor huidkankerzorg in de St. Antonius Polikliniek Utrecht Overvecht kun je op één dag terecht voor diagnose en behandeling.

Elke dinsdag ziet Berit Velstra, dermatoloog, tientallen patiënten met verdachte plekjes en huidkanker. Ze ontvangt hen op de zogeheten onestopshop poli: een nieuwe polikliniek in Overvecht. “Ik zie vooral veel mensen van 60 á 70 jaar die in hun kindertijd geregeld verbrand zijn, toen er nog niet veel gebruik gemaakt werd van zonnebrandcrème. Ook mensen met een buitenberoep, zoals schilders, boeren en bouwvakkers, behandel ik vaak.”

De meeste van hen kan ze direct dezelfde dag nog behandelen door het verdachte plekje weg te snijden of te bevriezen. Wanneer het gaat om een plek in het gezicht is vaak een aanvullend onderzoek nodig en wordt een biopt genomen. De daadwerkelijke behandeling vindt in dat geval een volgende keer, maar altijd op korte termijn, plaats. Patiënten zijn enthousiast over de nieuwe poli. “Ze vinden het allemaal heel prettig dat ze zo snel geholpen kunnen worden en maar één keer langs hoeven te komen.”

Wens van patiënten

De wens voor deze onestopshop poli kwam dan ook vanuit de patiënten zelf. “Ze vroegen zich na de diagnose af waarom ik de plek eigenlijk niet direct kon wegsnijden. Daarom besloten we het anders in te richten en werken we nu een stuk efficiënter. Patiënten hoeven maar één keer naar het ziekenhuis te komen. Bovendien past dit helemaal bij de visie van het St. Antonius, om patiënten zo snel mogelijk de juiste zorg willen bieden, op de juiste plaats tegen de juiste kosten.”

Een onestopshop poli is niet helemaal nieuw voor het St. Antonius. De poli Cardiologie en het Spatadercentrum werken ook al met soortgelijke poli’s waarin onderzoeken, het stellen van de diagnose en het vormen van een behandelplan zoveel mogelijk op één dag plaatsvinden. Een dergelijk spreekuur voor huidkanker is wel relatief nieuw; in ieder geval voor de regio Utrecht. Patiënten kunnen een afspraak op de onestopshop poli maken na verwijzing van de huisarts.

Geniet met mate

Hoewel patiënten en ook medewerkers enthousiast zijn over deze nieuwe poli, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Ook in dit geval. En dat hebben we in eigen hand. “Het is gewoon ontzettend belangrijk om van jongs af aan je huid goed te beschermen tegen de zon. Doe dat door je elke paar uur in te smeren met minimaal factor 30, met mate van de zon te genieten en deze zo veel mogelijk te vermijden tussen 11.00 en 15.00 uur”, besluit Velstra.

Terug naar boven