Nieuwsoverzicht

Grootste slaapcentrum Midden-Nederland naar St. Antonius Woerden

ben_goeman_apneu_007

Het Instituut voor Slaapgeneeskunde dat op onze locatie in Woerden is gevestigd, gaat samen met het Slaapcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis. Zij gaan verder onder de naam St. Antonius Slaapgeneeskunde. Door het concentreren van een groot deel van de zorg rondom slaap(stoornissen) verwacht het St. Antonius jaarlijks meer dan 3500 patiënten uit heel het land te behandelen. Wij zijn hiermee het grootste slaapcentrum van Midden-Nederland. Patiënten kunnen op onze locatie in Woerden terecht voor alle voorkomende slaapstoornissen zoals slaapapneu, slapeloosheid, (ernstig) snurken en overmatige slaperigheid. St. Antonius Slaapgeneeskunde opent zijn deuren in de zomer.

Laurien Teunissen, neuroloog en somnoloog van het St. Antonius: ‘’Wij zijn heel blij met dit samengaan waarbij we de kans hadden om het zorgproces efficiënter in te richten. De patiënt is hierdoor minder tijd kwijt aan onderzoek en diagnose. Hiermee verkorten we de wachttijd en kan de patiënt eerder bij de specialist terecht. Alle faciliteiten, artsen en slaapverpleegkundigen zijn voor de patiënt op één locatie beschikbaar. Verder hebben we meer mogelijkheden voor patiënten met complexe slaapproblemen. Zo beschikken we over de nieuwste behandelmethoden, zoals de tongzenuwstimulator waardoor patiënten met moeilijk behandelbare slaapapneu ook bij ons terechtkunnen.’’

Multidisciplinair team

Voor het St. Antonius Slaapgeneeskunde is multidisciplinair denken in de slaapketen de basis voor de juiste zorg. Neurologen, longartsen, neurofysiologen, keel-neus-oorartsen, kaakchirurgen, kinderartsen, laboranten en therapeuten werken samen op het gebied van slaap, slaaponderzoek en slaapstoornissen. In het team zitten onder andere vier somnotechnologen en vijf specialisten zijn ook somnoloog waardoor we volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten kunnen behandelen. Het team behandelt alle zorgvragen rondom slaapgeneeskunde waaronder:

  • Inslaap- en/of doorslaapstoornissen
  • Snurken, het apneusyndroom (OSAS) en overmatige slaperigheid overdag
  • Rusteloze benen die slaapproblemen veroorzaken
  • Slaapwandelen en vreemde gedragingen tijdens de slaap
  • Verschoven slaapritme

Voor nachtelijke slaaponderzoeken zijn er speciale slaapkamers in Woerden. Ook kunnen patiënten thuis met de benodigde apparatuur slaaponderzoeken ondergaan.

Zorgaanbod locatie Woerden

Met de komst van St. Antonius Slaapgeneeskunde versterken we het zorgaanbod op onze locatie Woerden. Patiënten kunnen op deze locatie terecht voor polibezoeken van vrijwel alle specialismen, diverse OK-dagbehandelingen (tot medio 2020), staaroperaties en onderzoeken als echo-, röntgen-, MRI-CT-scans en scopie-onderzoek. Dit geldt ook voor functieonderzoeken (zoals ECG, fietstest), bloedprikken, gipsen en de St. Antonius Apotheek. Verder zijn er externe zorgverleners gehuisvest waaronder Daan Theeuwes Centrum, het Zorgpension en de Sint Maartenskliniek.

Terug naar boven