Nieuwsoverzicht

Huisartsen en ziekenhuizen in regio Utrecht informeren inwoners over persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO's)

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Vanaf 13 april 2023 vestigen ziekenhuizen en huisartsen in de regio Utrecht de aandacht op PGO’s. In samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland nodigen zij de inwoners van de regio uit om te ontdekken wat een gebruiker kan met een PGO.

Een PGO is een app of een website waarin gebruikers hun medische gegevens kunnen verzamelen, zowel medische gegevens van verschillende zorgverleners als gegevens die de gebruiker zelf meet. Zo hebben gebruikers al hun medische gegevens in één online omgeving bij elkaar. 
Steeds meer zorginstellingen doen hieraan mee. PGO’s worden dus steeds completer. 

Goed nieuws

Gebruikers krijgen met PGO’s meer inzicht in hun eigen gezondheid. Dit is goed nieuws voor patiënten en daarmee ook voor de ziekenhuizen en huisartsen. Samen met Patiëntenfederatie Nederland zetten zij zich daarom de komende maanden in om inwoners van de regio te informeren over de mogelijkheden van PGO’s. Dat gebeurt onder andere via social media en websites van de ziekenhuizen en huisartsen. 

Meer regie voor de patiënt

Veel mensen gebruiken nu al het patiëntportaal van hun huisarts of ziekenhuis. Een PGO kan hierop een waardevolle aanvulling zijn. Als gebruiker kies je zelf welke PGO bij je past en welke gegevens je hierin wilt verzamelen. PGO’s bieden vaak ook de mogelijkheid om zelf informatie toe te voegen – zoals bijvoorbeeld gewicht of bloeddruk. Daarnaast kunnen ze soms gekoppeld worden aan gezondheidsapps zoals stappentellers.

Op PGO.nl zie je hoe het werkt 

Op de website PGO.nl is meer informatie te vinden over de verschillende soorten PGO’s en het gebruik ervan. Zo kom je erachter wat een PGO is, welke PGO je moet kiezen en welke voordelen het gebruik heeft.  De website is een initiatief van de PGO-alliantie: ruim vijftig patiënten-, branche-, consumenten- en welzijnsorganisaties die zich inzetten om het beste uit PGO’s te halen. 

Wil je meer weten? Op donderdag 11 mei organiseert PGO.nl een webinar over PGO's. Je kunt je hier aanmelden. 

Deelnemende zorginstellingen

Huisartsen: Huisartsen Utrecht Stad, RegiozorgNU, Unicum
Ziekenhuizen: Universitair Medisch Centrum Utrecht, Diakonessenhuis en St. Antonius Ziekenhuis

 

Terug naar boven