Nieuwsoverzicht

Kans op overleving eierstokkanker groter bij chemospoeling van de buikholte

Bij vrouwen met uitgezaaide eierstokkanker in de buikholte maar niet daarbuiten (stadium III) blijkt dat buikspoeling met verwarmde chemotherapie –hypertherme intraperitoneale chemotherapie, HIPEC– de overlevingskans met 10% verbetert. Ook geeft de behandeling vrijwel geen extra bijwerkingen. Dit blijkt uit onderzoek in zes ziekenhuizen, waaronder het St. Antonius. Aan het onderzoek onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek werkten in totaal 245 patiënten mee. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens ASCO, het grootste oncologiecongres ter wereld dat de afgelopen dagen in Chicago plaatsvond.

Meer kans

In Nederland krijgen ongeveer 1200 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker. In ongeveer 75% van de gevallen is de ziekte bij diagnose al in de buik verspreid. De reguliere behandeling bestaat uit een uitgebreide operatie in combinatie met chemotherapie per infuus. Met deze intensieve behandeling is na vijf jaar ongeveer een derde van de patiënten nog in leven. De afgelopen tien jaar heeft het Antoni van Leeuwenhoek in samenwerking met vijf andere ziekenhuizen (AMC, St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein/UMC Utrecht, UMC Groningen, Catharina Ziekenhuis Eindhoven en het Radboudumc) onderzocht of een spoeling van de buik met verwarmde chemotherapie de kans op genezing verbetert. Het onderzoek laat zien dat na vijf jaar vrouwen die een HIPEC behandeling kregen 10% meer kans hebben om in leven te zijn dan vrouwen die de HIPEC behandeling niet ondergingen.

Studie opzet

Tussen 2007 en 2016 kreeg de helft van het aantal vrouwen dat geopereerd werd de nieuwe HIPEC-behandeling. Voorafgaand aan de operatie kregen alle vrouwen drie chemotherapie kuren. Alleen vrouwen bij wie de gynaecoloog tijdens de operatie op het oog vrijwel alle tumoren kon wegnemen kwamen in aanmerking voor de studie. Een loting bepaalde uiteindelijk wie de buikspoeling kreeg en wie niet. De buikspoeling wordt aan het einde van de operatie toegepast. Na de operatie kregen alle vrouwen nog drie chemotherapie kuren.

Wat betekent dit voor de praktijk

De behandeling kan nog niet direct worden aangeboden aan patiënten. De resultaten moeten eerst binnen de landelijke richtlijnen commissie besproken worden en er moet overeenstemming worden bereikt met zorgverzekeraars over de vergoeding van de behandeling. Naar verwachting is het in 2018 mogelijk om vrouwen op deze manier te behandelen.

Terug naar boven