Nieuwsoverzicht

Keuzekaart helpt om samen te beslissen

Dermatologie stimuleert gebruik keuzekaart van Thuisarts.nl

Om het Samen Beslissen in de spreekkamer te ondersteunen, ontwikkelen medisch specialisten, huisartsen en patiëntenorganisaties zogeheten keuzekaarten. Een keuzekaart geeft een overzicht van mogelijke opties bij een bepaalde aandoening en beantwoordt de belangrijkste vragen van patiënten. Zo helpen keuzekaarten patiënten en artsen om samen een weloverwogen keuze te maken over de zorg die het beste past bij de patiënt.

Het St. Antonius gebruikt ook diverse keuzekaarten tijdens het consult met patiënten, waaronder die van Thuisarts.nl. Sinds kort biedt Thuisarts.nl namelijk ook keuzekaarten aan voor patiënten. Onze vakgroep Dermatologie heeft bij het ontwikkelen van bepaalde keuzekaarten een grote bijdrage geleverd. 

Uit recent onderzoek naar het gebruik van keuzekaarten in ziekenhuizen blijkt dat 88% van de artsen die hieraan deelnamen, het gebruik van keuzekaarten aanraden bij andere artsen. Dermatoloog Vera Heydendael beaamt dit: 'Een keuzekaart helpt mij om goed boven water te krijgen wat belangrijk is voor die ene patiënt. Je maakt samen een weloverwogen keuze. En dat merk je daarna ook nog, doordat patiënten beter zijn geïnformeerd, zekerder zijn van hun besluit en later bijvoorbeeld ook minder vaak terugkomen met vragen of twijfels.’ 

Keuzekaarten worden uitgereikt voordat de afspraak met de arts plaatsvindt of tijdens het gesprek met de arts, zodat het direct wordt toegepast in het consult.

Meer informatie over de nieuwe keuzekaarten is te vinden op de website van Thuisarts.nl.

Terug naar boven