Nieuwsoverzicht

Minder pijn tijdens mini-maze door nieuwe ontdekking hartchirurgen

hartritmestoornis

Een veranderde druk in de borstholte tijdens een kijkoperatie om de hartritmestoornis boezemfibrilleren te corrigeren, blijkt tot minder pijn te leiden. De hartchirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis kwamen tot deze ontdekking. 

Bij boezemfibrilleren wordt vaak een mini-maze-operatie uitgevoerd. De hartchirurgen van het St. Antonius waren in 2008 de eersten ter wereld die deze kijkoperatie ontwikkelden en toepasten.

Het succespercentage van de mini-maze is hoog, maar een aanzienlijk aantal patiënten klaagde na de operatie over aanhoudende pijn. Die bleek in de meeste gevallen herleidbaar tot druk op de longvliezen.

“Die druk, ook al was die maar gering, hooguit ‘8 centimeter waterdruk’, bleek toch het probleem”, zegt cardiothoracaal chirurg Bart van Putte in een interview met Trouw(externe link). Hij vond de oplossing, waarbij de incisies nog slechts aan één zijde van de borst – de rechterkant – worden gemaakt. 

Deze week verschijnen de bevindingen in het vaktijdschrift European Journal of Cardiothoracic Surgery en ook dagblad Trouw(externe link) schrijft erover.

Terug naar boven