Nieuwsoverzicht

Mooie opbrengst hyacintenverkoop voor AYA-zorg

untitled_1_0

Tijdens de hyacintenverkoop, eerder dit jaar georganiseerd door het AYA Zorgnetwerk, is 12.300 euro opgehaald. De hyacintenverkoop wordt jaarlijks georganiseerd door het AYA Zorgnetwerk, dat zich inzet voor AYA's, jongvolwassenen met kanker. De opbrengst van deze actie wordt ingezet om de zorg voor jongvolwassenen met kanker te verbeteren.

Jaarlijks doen verschillende ziekenhuizen/kankercentra in Nederland, waaronder het St. Antonius Kankercentrum, mee aan de hyacintenverkoop. Dit jaar vond de verkoop vanwege de coronamaatregelen vooral online plaats. Via een webshop konden hyacinten worden besteld en in een brievenbuspakket thuis worden bezorgd. De actie liep een maand, van 25 januari t/m 25 februari. 

Zorg verbeteren

In Nederland krijgen jaarlijks 2700 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd heeft grote gevolgen voor opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties en vruchtbaarheid. Kanker op deze jonge leeftijd is zeldzaam en zijn er weinig leeftijdsspecifieke behandelingen. Met de opbrengst van de hyacintenverkoop worden zorgverleners opgeleid om deze leeftijdsspecifieke zorg te kunnen verlenen en onderzoek te doen naar kanker op jongvolwassen leeftijd.

AYA-contactpersonen bij St. Antonius Kankercentrum

Ook binnen het St. Antonius Kankercentrum zijn AYA-contactpersonen aangesteld, zorgprofessionals die affiniteit en kennis hebben met en over deze patiëntengroep. De contactpersonen kennen de vragen die spelen bij AYA’s, weten welke leeftijdsspecifieke zorg mogelijk is en kunnen zorgverleners adviseren bij specifieke vragen of helpen met een doorverwijzing naar maatschappelijk werk of een AYA-poli. 

Terug naar boven