Nieuwsoverzicht

Pathologen St. Antonius zetten grote stap in digitalisering

Overeenkomst met Philips maakt digitale pathologie mogelijk

Stukjes weefsel

Dankzij het gebruik van nieuwe scanners en bijbehorende hard- en software van Philips, kunnen de pathologen van ons ziekenhuis straks microscopische beelden op een beeldscherm beoordelen in plaats van onder de microscoop. Deze nieuwe stap in de digitale pathologie stelt de pathologen in staat om op afstand heel nauwkeurig stukjes weefsel te bekijken en sneller tot een diagnose te komen.

Belangrijke bijdrage patiëntenzorg

In het samenwerkingsverband Pathologie-DNA werken de pathologen van het St. Antonius al een aantal jaar samen met pathologen in het Rijnstate in Arnhem en het Jeroen Bosch in ’s Hertogenbosch. De 28 pathologen die binnen Pathologie-DNA met elkaar samenwerken hebben ieder hun eigen subspecialisatie die verdeeld is over de drie ziekenhuizen. De digitalisering zorgt ervoor dat deze specialistische kennis in alle drie de ziekenhuizen snel ingezet kan worden.

Dat maakt het samen beoordelen van soms complex pathologisch onderzoek veel efficiënter en daar profiteren zowel zorgverleners als patiënten van. De uitslag van een onderzoek is sneller bekend, waardoor de zorgverlener deze ook eerder met de patiënt kan delen en een eventuele behandeling eerder gestart kan worden. Daarmee leveren de pathologen een belangrijke bijdrage aan goede patiëntenzorg.

Grote stap

“Met het tekenen van deze overeenkomst zetten we een grote stap in de samenwerking en verbetering van de procesgang in pathologisch onderzoek. We komen hiermee tot efficiëntere en patiëntgerichte zorg, maar ook tot kostenreductie”, aldus Dirk de Kruif, lid Raad van Bestuur, die namens het St. Antonius op dinsdag 16 oktober de overeenkomst tekende. Dat gebeurde in het Jeroen Bosch Ziekenhuis door de Raden van Bestuur van de drie ziekenhuizen en een delegatie van Philips.

9 mannen waarvan 4 iets ondertekenen
Moment van ondertekenen met onder anderen: Hans Schoo (Rijnstate Arnhem), Marcel Visser (Jeroen Bosch Ziekenhuis), Dirk de Kruif (St. Antonius Ziekenhuis) Henk Valk, Cees Smit en Gerard Slootweg (Philips).
Terug naar boven