Nieuwsoverzicht

Regionale aanpak geboortezorg

Vier handen op een zwangere buik

Iedereen moet veilig kunnen bevallen ongeacht of dat thuis is of in het ziekenhuis, ondanks het aanhoudend landelijke tekort aan gespecialiseerd opgeleid zorgpersoneel. Dat is het gezamenlijke doel van de zorgverleners in de regio Utrecht. Van kraamverzorgenden en eerstelijns verloskundigen tot de ambulancediensten en ziekenhuizen. Samen zorgen we ervoor dat vrouwen in de regio Utrecht en hun gezin de best mogelijke zorg krijgen tijdens de bevalling en erna.

Regionale initiatieven

De zorgaanbieders  in de regio Utrecht zien de kwetsbare situatie waarin eerstelijns verloskundigen soms werken als gevolg van de personele krapte in de regio, én de bezorgdheid die dat geeft bij zwangeren. De bundeling van krachten en intensieve onderlinge afstemming levert regionale initiatieven op die bijdragen aan veilige geboortezorg in de regio. Een concreet resultaat daarvan is het inrichten van het Acuut Zorgportaal, zodat zorgverleners op elk moment kunnen zien waar vrouwen terecht kunnen die gaan bevallen. Aanvullend daarop gaat de regionale ambulancedienst (RAVU) verloskundigen ondersteunen om snel in het ziekenhuis te komen, als een bevalling in het ziekenhuis moet plaatsvinden of gewenst is. De meldkamer van de RAVU houdt real-time bij in welk ziekenhuis er capaciteit beschikbaar is.

Acute geboortezorg gegarandeerd

De zorgaanbieders zorgen er zo gezamenlijk voor dat de zorg voor (aanstaande) ouders en hun pasgeboren baby’s goed en veilig wordt geleverd. Doordat de ziekenhuizen vaker en meer informatie uitwisselen, weet iedereen waar ruimte is om de geboortezorg te leveren die op dat moment nodig is. De acute geboortezorg is altijd gegarandeerd.

Aandacht voor zorgverleners

Tegelijkertijd werken de partijen in de regio samen aan maatregelen om alle mensen die werkzaam zijn in de geboortezorg extra te ondersteunen en de werkdruk te verlichten. Onderzocht wordt bijvoorbeeld welke mogelijkheden er zijn om zorgverleners daar in te zetten waar dat op dat moment het hardste nodig is.

De gezamenlijke partijen die samenwerken: Diakonessenhuis, St. Antonius Ziekenhuis, UMC Utrecht, Meander Medisch Centrum, KNOV, ROAZ, RAVU, Gemeente Utrecht, Kraamzorg Samenwerkingsverband Verband Utrecht.

Terug naar boven