Nieuwsoverzicht

Robot maakt bereiding chemotherapie efficiënter en veiliger

Bereidingsrobot Amico

Het St. Antonius Ziekenhuis maakt sinds deze week gebruik van de geavanceerde bereidingsrobot Amico voor medicijnen. Deze is gespecialiseerd in het nauwkeurig maken van onder meer chemotherapieën voor kankerpatiënten. Het St. Antonius behoort daarmee tot een handjevol ziekenhuizen in Nederland dat over een dergelijke machine beschikt.

Het bereiden van chemo was tot nu toe dagelijks werk voor apothekersassistenten. Dat was een arbeidsintensieve klus, met veel herhalende bewegingen die ontzettend nauwkeurig moeten gebeuren.

Veiligheid en besparing

Nu robot Amico dit werk grotendeels overneemt, hebben de assistenten meer tijd voor andere (complexere) bereidingen. Dat maakt het werk voor hen gevarieerder en aangenamer. De robot helpt ook bij het opvangen van de groeiende vraag naar zorg en de krapte op de arbeidsmarkt voor apothekersassistenten. Bovendien maakt Amico het werken voor hen veiliger, want de robot verkleint de kans op onbedoelde blootstelling aan chemotherapie.

Daarnaast werkt Amico duurzaam. De machine is zo ingericht dat de restanten in slechts deels gebruikte flacons voor een volgende bereiding benut kunnen worden. Bij handmatige bereiding moesten dergelijke restanten worden weggegooid.  “Op jaarbasis hoeven we daardoor veel minder flacons in te kopen. Een enorme besparing, minder belasting voor het milieu en het verkleint de impact van de veel voorkomende leveringstekorten”, vertelt apotheker Eric Rozenveld.

Terug naar boven