Nieuwsoverzicht

St. Antonius blijft topklinisch opleidingsziekenhuis

STZ-lidmaatschap verlengd

stz

Het St. Antonius Ziekenhuis mag zich ook de komende vijf jaar weer een STZ-ziekenhuis noemen, een topklinisch opleidingsziekenhuis. Dat heeft de vereniging van Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ)(externe link) besloten, naar aanleiding van de vijfjaarlijkse visitatie. Alle leden van de STZ moeten voldoen aan strenge toelatingscriteria. Deze criteria worden iedere vijf jaar getoetst. Het St. Antonius Ziekenhuis slaagde recent glansrijk voor deze controle.

Topklinische zorg

Zorg is volgens STZ topklinisch als er excellente patiëntzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en regelmatig onderzoek naar de ziekte wordt gedaan door de specialist(en).

Naast andere bijzondere en hoogwaardige zorgfuncties in het St. Antonius, zijn op dit moment de volgende zorgfuncties door STZ erkend als ‘topklinisch’:

Deze zijn vermeld in het STZ topklinisch zorgregister(externe link). Dit register is nog in ontwikkeling. Er worden naar verwachting meer erkende functies vanuit het St. Antonius aan toegevoegd.

Een overzicht van alle bijzondere, hoogwaardige en topklinische functies in het St. Antonius, vindt u hier.

Bevindingen visitatiecommissie

De topklinische zorg van het St. Antonius ILD expertisecentrum, voor zeldzame longziekten, werd door de STZ-visitatiecommissie een academisch waardig paradepaardje genoemd, met zorgverleners die vanuit passie en betrokkenheid zich inzetten voor verbetering van de zorg aan deze bijzondere patiëntengroep.

De STZ-visitatiecommissie prees ook het enthousiasme waarmee medewerkers in het St. Antonius Ziekenhuis over hun werk en het ziekenhuis spraken: "Een ziekenhuis waar hard gewerkt wordt, steeds met als doel om de zorg voor de patiënten net wat beter te maken". Ook zag de STZ de energie, vitaliteit en vooral ook de ambitie en innovatieve, toekomstgerichte kracht om de lat steeds hoger te leggen.

"Opleiden is een belangrijk criterium voor het STZ-lidmaatschap en is in het St. Antonius “core business”; het zit in de genen. Naast een sterke Academie is er een echte opleidingscultuur, steeds meer gericht op de ontwikkeling van het individu en de behoefte van de patiënt. Verpleegkundigen spelen daarin zichtbaar vaker een centrale rol. Wetenschap is vanuit een rijke historie verankerd in het St. Antonius. Er wordt steeds meer ingezet op toegepast onderzoek waarvan de resultaten ten goede komen aan verbetering van de kwaliteit van de patiëntenzorg", aldus de STZ visitatiecommisie.

Terug naar boven