Nieuwsoverzicht

St. Antonius presenteert mogelijke antwoorden op zorgvragen van de toekomst

Werkbezoek van CDA-vertegenwoordigers

Presentatie

De zorg staat voor grote uitdagingen om deze kwalitatief op peil, bereikbaar en betaalbaar te houden. De zijlijnen van het speelveld worden binnenkort duidelijk in het Integraal Zorgakkoord. Het St. Antonius Ziekenhuis liet Tweede Kamerlid Joba van den Berg en raadslid Sevim Aksakal vanmiddag al vast zien hoe organisatie van zorg rond de patiënt in zorgketens daartoe kan bijdragen.

Centraal staat daarbij de vraag welke uitkomst de patiënt nu echt waardevol vindt. Dat is lang niet altijd de gangbare ingreep. Vragen en registreren helpt daarbij. Liefst met slimme invulschermen die de artsen en verpleegkundigen niet veel tijd kosten. De zogeheten 'zorgketen prostaat' is een van die eerste en succesvolle voorbeelden van de organisatie van zorg rond de patiënt.

Uroloog Roderick van den Bergh legde uit hoe patiënten met prostaatkanker van hun eerste bezoek aan de huisarts tot de afronding van   de behandeling door het zorgproces geleid worden. Dat is met de toename van de onderzoeks- en behandelmogelijkheden veel complexer geworden dan voorheen. ,,Daar kunnen wel honderd mensen bij betrokken zijn”, schetste Van den Berg.

Eén daarvan is nucleair geneeskundige Jules Lavalaye die de delegatie aan de hand van beelden uiteenzette welke voordelen de haarscherpe beelden bieden. Soms zijn ze bijvoorbeeld aanleiding tot een prostaatverwijdering, soms juist niet.

Op verpleegafdeling F2 ondersteepte verpleegkundige Esmee de Haas met enkele collega's vooral het motiverend effect van de nieuwe manier van werken. Ook dat is een belangrijke winst voor de zorg concludeerden de twee CDA vertegenwoordigsters.

Terug naar boven