Maag-Darm-Lever (MDL)

Wat is de betrouwbaarheid van biopten bij een Barret slokdarm?

Patiënten met deze aandoening hebben afwijkend slijmvlies in hun slokdarm. In een beperkt aantal gevallen kan dit ontaarden in tumoren. Om die voor te zijn, neemt de MDL-arts middels een endoscopie kleine stukjes weefsel uit de slokdarm. Het nemen en beoordelen van deze biopten is een tijdsintensieve procedure voor zowel de Maag-Darm-Lever-arts als voor de patholoog. Met dit onderzoek zal meer duidelijkheid worden verkregen over de diagnostische waarde hiervan.

Centrale vraag

Wat is de waarde van het afnemen van random biopten na succesvolle behandeling van een Barret slokdarm?

Controle

Patiënten met een Barrett slokdarm en voorstadia van kanker of vroege vormen van kanker worden behandeld met endoscopische therapie. Dat betekent dat de slokdarm intact blijft en dat alleen de oppervlakkige slijmvlieslaag wordt weggehaald, waarna er weer normale epitheelcellen terug groeien. Daarna worden patiënten onder controle gehouden, om eventuele recidief ziekte vroeg te ontdekken en te behandelen. Dat gebeurt met controle endoscopieën waarbij er biopten worden genomen, die dan door de patholoog worden gecontroleerd. Die biopten worden van de hele slokdarm genomen op vooraf afgesproken plaatsen, zogenoemde random biopten.

Met de retrospectieve cohort studie van drs. Sanne van Munster zal meer duidelijkheid over de daadwerkelijke diagnostische waarde van deze bioptenafname worden verkregen. Ondersteund door het St. Antonius Onderzoeksfonds zal er onderzoek worden verricht onder alle patiënten die in Nederland zijn behandeld met endoscopische therapie voor een Barrett slokdarm met (vroege vormen van) kanker.

Onderzoeksteam

 Sanne van Munster
Portretfoto Bas Weusten
Bas Weusten
 Jacques Bergman
 Erik Schoon
 Wouter Nagengast
 Arjun Koch
 Alaa Alkhalaf

Ontvangen bijdrage van het Onderzoeksfonds:

  • €10.000,-
  • Startdatum: 01-01-2022
  • Looptijd: 1 jaar

Ja, ik wil graag doneren!

Terug naar boven