Specialismen & behandelcentra

Maag-Darm-Lever (MDL)

Het specialisme Maag-Darm-Lever van het St. Antonius Ziekenhuis is het grootste behandelcentrum voor maag-, darm- en leverziekten in Midden-Nederland.

U kunt bij ons terecht voor alle veelvoorkomende en een groot aantal zeldzame aandoeningen rondom de (slok)darm, de maag, de lever, de alvleesklier en de galwegen.

Groot behandelcentrum

U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ca. 11.000 patiënten op de poli  en voeren we ca. 15.000 endoscopieën uit. Hiermee behoort ons behandelcentrum tot één van de grootste centra in Nederland.

Persoonlijke zorg

Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staat centraal. Samen met u wordt het best mogelijke behandelplan opgesteld. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kanker-, hepatitis- en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.

Samenwerking

Wij werken intensief samen met artsen en verpleegkundigen van andere specialismen. Onze MDL-artsen hebben regelmatig contact met bijvoorbeeld chirurgen, radiologen, pathologen en oncologen.

Innovatief

We vinden het belangrijk om te investeren in nieuwe behandelmethoden voor patiënten. Hierbij kunt u denken aan laserbehandelingen van grote galstenen en inwendig echo-onderzoek. Ook kiezen we voor endoscopie-apparatuur van kwaliteit en zorgen we ervoor dat de kennis en kunde van onze zorgverleners up-to-date blijft. We verrichten veel wetenschappelijk onderzoek, zowel nationaal als internationaal. 

STZ erkenning

Het dunne darm en coeliakie centrum heeft (als eerste en enige in Nederland) een STZ erkenning als een topklinisch zorgcentrum. Naast het leveren van topklinische zorg is het St. Antonius dunne darm en coeliakie centrum erkend als professioneel trainingscentrum voor andere MDL-artsen. Daarbij leveren we een belangrijke bijdrage aan congressen, internationaal wetenschappelijk onderzoek en richtlijnen.

Aandachtsgebieden

De MDL-artsen hebben allemaal een aandachtsgebied, waaronder:

  • chronische darmontsteking  (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa);
  • complexe ingrepen door middel van endoscopie;
  • (vroege) vormen van kanker aan het maagdarmkanaal (bijvoorbeeld maagkanker en darmkanker);
  • acute en chronische alvleesklierontsteking;
  • leveraandoeningen (bijvoorbeeld hepatitis).
  • coeliakie, vooral complexe en zeldzame vormen, zoals refractaire coeliakie. 

Meer weten?

Terug naar boven