Maag-Darm-Lever (MDL)

Endoscopie

Een endoscopie (letterlijk binnenin kijken) is een onderzoek van het inwendige van de mens. Daarnaast kan er tijdens een endoscopie ook een biopt worden genomen of een operatie worden uitgevoerd. Dit gebeurt met de endoscoop, een flexibele slang, of door middel van een capsule die een minuscule camera bevat (videocapsule-endoscopie).

Endoscopie is een voorbeeld van minimaal-invasieve chirurgie, waarbij zo min mogelijk letsel wordt veroorzaakt. Hierdoor is de hersteltijd en het uiteindelijk verblijf in het ziekenhuis voor de patiënt zo kort  mogelijk.

De onderzoeken die op onze afdeling worden uitgevoerd zijn o.a.:

  • Onderzoek van de slokdarm (oesofagoscopie) en/of de maag met eventueel een deel van de dunne darm (gastroscopie/gastroduodenoscopie). Dit gebeurt via de mond.
  • Onderzoek van in het bijzonder de dunne darm. Dit gebeurt via de mond door middel van video capsule endoscopie en enteroscopie: ballon enteroscopie/ gemotoriseerde PowerSpiral enteroscopie.
  • Onderzoek van de galgangen via een ERCP, bijvoorbeeld ter opsporing en verwijdering van galstenen in de galgang. Hiermee kunnen tumoren of andere afwijkingen aan de galwegen worden opgespoord. Door een katheter in te brengen kan contrastvloeistof in worden gespoten en kunnen de galwegen zichtbaar worden gemaakt op röntgenafbeeldingen.
  • Onderzoek van de endeldarm (het rectum) en/of het onderste deel van de dikke darm (rectoscopie/rectosigmoïdoscopie) en/of de rest van de dikke darm (coloscopie/colonoscopie) via de anus.

Afspraak maken

Na verwijzing door een medisch specialist, kunt u een afspraak maken bij Endoscopie.

Terug naar boven