Maag-Darm-Lever (MDL)

Bevolkingsonderzoek darmkanker

In januari 2014 is in Nederland een start gemaakt met het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bij deze landelijke screening krijgen alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar iedere twee jaar een uitnodiging voor dit onderzoek. Meedoen is gratis en vrijwillig.

Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. De kans op genezing wordt hiermee groter en de behandeling minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker gaat tussen 2014 en 2019 geleidelijk van start. Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar.

Bij het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Dit bloed is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt een klein beetje van uw ontlasting onderzocht in een laboratorium. Heeft u het buisje met ontlasting teruggestuurd met de retourenvelop? Dan krijgt u na ongeveer twee weken een brief met de uitslag thuisgestuurd. Er zijn twee uitslagen mogelijk:

  1. De uitslag is gunstig en er is geen aanleiding voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis. Over twee jaar krijgt u opnieuw een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Bent u vanaf dat moment ouder dan 75 jaar, dan krijgt u geen nieuwe uitnodiging.
  2. Er is bloed in uw ontlasting gevonden. Wat betekent dit? De test toont geen kanker aan, maar de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Dit kan te maken hebben met darmkanker of poliepen. Poliepen kunnen een voorstadium van darmkanker zijn. Het bloed kan ook afkomstig zijn van aambeien of andere aandoeningen. Om te weten te komen of er sprake is van darmkanker of poliepen, is vervolgonderzoek nodig.

Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm. Dit betekent dat u twee keer naar het ziekenhuis gaat. De eerste keer voor het intakegesprek, de tweede keer voor het inwendig kijkonderzoek (coloscopie). Een coloscopie is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van uw darm goed onderzoekt. De arts gebruikt hiervoor een kijkinstrument: de endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang die ongeveer zo dik is als een vinger. De arts schuift de endoscoop via de anus in uw darm. Aan het uiteinde van de slang zitten een lampje en een camera.

Het St. Antonius Ziekenhuis is officieel gecertificeerd deelnemer aan het bevolkingsonderzoek. U kunt bij ons terecht voor zowel het intakegesprek, een coloscopie en eventueel vervolgonderzoek.

Terug naar boven