Mannenzorg

Onderzoek effectiviteit TRIP-patch erectiemeter

Het St. Antonius Onderzoeksfonds ondersteunt onderzoek van drs. Evelien Trip naar de vraag of de nieuwe sensor kan worden aangemerkt als gevalideerd apparaat.

Centrale vraag:

Wat is de klinische waarde van de nieuw ontwikkelde sensor TRIP-Patch in de detectie van nachtelijke erecties in vergelijking met de huidige diagnostische methode, de Rigiscan?

Diagnostiek van erectieproblemen wordt momenteel uitgevoerd aan de hand van vragenlijsten en met de Rigiscan. De enige gouden standaard is de Rigiscan, aangezien de vragenlijsten subjectief zijn. De Rigiscan meet de duur en de intensiteit van de nachtelijke erecties middels twee bandjes om de penis. De huidige Rigiscan is inmiddels gedateerd (komt letterlijk uit de vorige eeuw) en is lastig in gebruik voor arts en patiënt vanwege de grootte en discomfort. Tevens is er sinds Windows XP geen software update meer geweest, waardoor de software niet compatibel is met de huidige computers en laptops.

Met behulp van wetenschappelijk onderzoek worden nieuwe mogelijkheden om nachtelijke erecties te meten beoordeeld. Hiervoor is een nieuwe sensor (de TRIP-Patch) ontwikkeld die het bloed-zuurstofgehalte (saturatie) kan meten in de zwellichamen van de penis in combinatie met oppervlakte temperatuur van de penis.

De data van de TRIP-Patch worden gedurende een gecombineerde nachtelijke meting vergeleken met de ‘gouden standaard’, de Rigiscan, bij gezonde proefpersonen. Dit geeft inzicht in de mate van detectie van nachtelijke erecties met deze nieuwe sensor. Met als doel een gevalideerd apparaat te ontwikkelen om erecties te meten middels een kleine patch.

De toegevoegde waarde van een nieuwe sensor betreft:

  • Betere patiëntenselectie voorafgaand aan zenuwsparende, oncologische prostaatoperaties
  • Betere registratie van pre- en postoperatieve erecties na chirurgie en radiotherapie
  • Betere patiëntenselectie voor de plaatsing van een erectieprothese
  • Vervanging van de oude Rigiscan

Onderzoeksteam

Portretfoto van Evelien Trip
Evelien Trip
Portretfoto van Jack Beck
Jack Beck
 Rob Pelger

Ontvangen bijdrage van het Onderzoeksfonds:

  • €26.571,-
  • Startdatum: 1 januari 2022
  • Looptijd: 1 jaar

Ja, ik wil graag doneren!

Terug naar boven