Vervolgopleidingen - langdurige zorg

Opleiding tot Verpleegkundig Endoscopist

Doelgroep

Endoscopie verpleegkundigen, met minimaal 2 jaar recente werkervaring op de Endoscopieafdeling.

Inhoud

De volledig nieuw ontwikkelde opleiding is op EPA’s gebaseerd (Entrustable Professional Activities). Dit zijn taken die je in je werk uitvoert, waarmee je competenties verwerft. Bij de ontwikkeling van de EPA’s is gebruik gemaakt van de EPA’s voor de AIOS MDL De opleiding is gericht op het ontwikkelen en beheersen van de kern-EPA’s die kenmerkend zijn voor de beroepspraktijk van een Verpleegkundig Endoscopist, te weten:

  • LZ-VE-01 Pré-endoscopische zorg uitvoeren
  • LZ-VE-02 Uitvoeren van endoscopisch onderzoek voor diagnostiek en screening van terminale ileum, colon en rectum
  • LZ-VE-03 Uitvoeren van sigmoïdo/ colonoscopie met poliepverwijdering
    De kern-EPA’s worden aangevuld met EPA Overstijgende Leeractiviteiten (EOL) Leiderschap en/of Kwaliteit

Het onderwijs voer je samen met medestudenten in kleine groepen of individueel uit. Ter ondersteuning van het onderwijs zet de St. Antonius Academie e-learning in. Tussen de onderwijsbijeenkomsten door werk je als Verpleegkundig Endoscopist i.o. en voer je endoscopieën uit bij zorgvragers met ASA classificatie I en II. Jouw verrichtingen hou je bij in een overzicht. Dit voeg je aan het einde van jouw opleiding toe aan het portfolio.

De endoscopie kamer is een dynamische zorg- en leeromgeving waar je alle benodigde kennis, vaardigheden en attitude leert en waar je je kunt ontwikkelen. Je hebt de regie over je eigen leerproces. In het begin krijg je meer begeleiding. In de praktijk is daarvoor een MDL-arts beschikbaar en mogelijk andere Verpleegkundig Endoscopisten of Verpleegkundig Specialisten. Naarmate je vordert met de opleiding plan en voer je de zorg zelfstandig uit. Je houdt je vorderingen bij in een digitaal portfolio.

Specifieke EPA LZ-VE-04
De ontwikkelingen van het vakgebied van de
Verpleegkundig Endoscopist gaan verder. Op verzoek van de beroepsgroep is een specifieke EPA ontwikkeld. Deze specifieke EPA is niet in alle werksituaties uit te voeren. Voor een functie in de ene zorginstelling zijn deels andere beroepsactiviteiten van belang dan in een andere zorgorganisatie. De leidinggevende uit de zorginstelling bepaalt samen met jou of de specifieke EPA, waarvoor je je apart inschrijft, van toepassing is:

  • LZ-VE-04 Uitvoeren van endoscopisch onderzoek voor diagnostiek en screening van oesophagus en maag
    De opleiding gaat door bij voldoende aanmeldingen. Startdatum: 16 september 2024. Scholingsdagen staan bij praktische informatie -> startmoment november 2023. Je kunt je inschrijven voor deze specifieke EPA via het speciale inschrijfformulier EPA LZ-VE-04.

Diploma
De opleiding bestaat uit drie kern EPA’s en EPA Overstijgende Leeractiviteiten. Dit leidt samen tot het diploma Verpleegkundig Endoscopist. Zijn aan het eind van opleiding alle kern EPA’s aan jou toevertrouwd en heb je de summatieve toets van de EPA Overstijgende Leeractiviteiten (EOL) behaald, dan heb je je gekwalificeerd als Verpleegkundig Endoscopist en ontvang je het diploma.

Toelatingseisen

  • Diploma endoscopieverpleegkundige of CZO-diploma endoscopie verpleegkundige
  • BIG-registratie
  • Je hebt gedurende de opleiding een dienstverband met een zorginstelling
  • Minimale aanstelling van 24 uur

Praktische informatie

Duur

Het leertraject voor de opleiding tot Verpleegkundig Endosopist is 12 maanden. Het minimaal aantal praktijkuren is 1200

Scholingsdagen

Bekijk de planning van de opleiding tot Verpleegkundig Endoscopist die één maal per jaar start:
Startmoment november 2023

Accreditatie

De opleiding Verpleegkundig Endoscopist is geaccrediteerd voor 172 punten, Specifieke EPA 04 is geaccrediteerd voor 18 punten

Studiebelasting

Deze theorieopleiding heeft een studiebelasting op de Academie van minimaal 160 uur. 1 SBU staat voor 1 klokuur.

Kosten

€5.100,- inclusief elektronische leeromgeving, digitaal portfolio en leermiddelen. Exclusief verplichte literatuur, tweedaagse simulatietraining en diploma- en certificaatkosten. Specifieke EPA LZ-VE-04 € 650,-

Meer weten?

Studiegids

Lees meer over de opleiding tot Verpleegkundig Endoscopist in het vernieuwde opleidingsplan

Reserveren van opleidingsplaatsen

Wil je een opleidingsplaats reserveren? Reserveer dan nu een plek voor de opleiding die in het najaar 2024 start via academie@antoniusacademie.nl

  • Als de reservering drie maanden vóór de informatiebijeenkomst niet is omgezet in een inschrijving, vervalt de reservering automatisch.
  • Een reservering wordt een inschrijving op het moment dat de St. Antonius Academie een digitale aanmelding van de student heeft ontvangen en de student is toegelaten tot de opleiding

Onderwijs- & examenreglement

De St. Antonius Academie beschikt over een onderwijs- en examencommissie (OEC).
Voor onze verpleegkundige vervolgopleidingen heeft de commissie een onderwijs- en examenreglement (OER)) opgesteld. Dit reglement is van kracht voor alle verpleegkundige vervolgopleidingen die vanaf september 2022 van start gaan.

Een aanvraag voor vrijstellingen, inclusief de bewijslast waarvoor vrijstelling wordt aangevraagd, moet worden ingediend bij de onderwijs- en examencommissie via:
academie-examencommissie@antoniusziekenhuis.nlof tijdens de digitale aanmelding. De procedure voor het aanvragen van vrijstellingen staat in het onderwijs- en examenreglement beschreven.

Procedure CZO-opleidingen

De opleiding Verpleegkundig Endoscopist van de St. Antonius Academie is CZO-erkend. Studenten die werkzaam zijn in zorginstelling met een CZO-erkende leerplaats kunnen voor een CZO-erkend diploma ontvangen, mits aan alle opleidingsverplichtingen is voldaan.

Inschrijven

Voordat je je digitaal aanmeldt, is het handig als je de volgende informatie en documenten bij de hand hebt:

  • BIG-registratie in PDF
  • Digitale pasfoto
  • Kopie van Endoscopie diploma
  • Kostenplaats van je afdeling t.b.v. financiële afhandeling.
  • Ordernummer/inkoopnummer/KiPZ aanvraagnummer (vraag jouw leidinggevende of dit voor jou van toepassing is)

Alles bij de hand?

Tijdens het aanmeldproces kun je de benodigde documenten uploaden en vrijstellingen aanvragen.
Je kunt tijdens het invullen gegevens opslaan. Je krijgt een inlogaccount waarmee je je aanmelding op een later moment kunt aanvullen en verzenden.

Zodra de aanmelding is afgerond ontvang je een bevestiging en nemen we deze in behandeling. We checken of aan alle voorwaarden is voldaan. Zo ja, dan schrijven we je in voor de betreffende opleiding. Jij en je leidinggevende ontvangen hiervan een bevestiging.

Inschrijven

Uitgangspunten van het onderwijs

De leerinhoud van de opleiding krijg je via de digitale leeromgeving aangeboden. Je werkt op jouw eigen laptop of tabletcomputer, waarmee je kan inloggen. Bij onderwijs in de Academie neem je jouw laptop of tablet mee en log je in via het Wifi-netwerk. Onderwijs en vaardigheidstrainingen die in de Academie worden uitgevoerd vinden plaats op locatie Utrecht of Woerden.

In kern EPA LZ-VE-02 vindt een tweedaagse simulatietraining plaats op een externe locatie. De kosten voor deze training zijn niet opgenomen in de opleidingskosten. Het opleidingsinstituut stuurt je een aparte factuur. Voor de tweedaagse simulatietraining schrijf je zelf in. Meer informatie hierover krijg je bij de start van de opleiding. De simulatietraining is verplicht en is opgenomen in de studiebelastingsuren. 
In de EPA Overstijgende Leeractiviteit (EOL) Persoonlijk Leiderschap zit een congresdag verwerkt. Deze kosten zijn opgenomen in de opleidingskosten.

Algemene voorwaarden

Bekijk hier de algemene voorwaarden

Privacyverklaring

De St. Antonius Academie respecteert je privacy en gaat volgens de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) om met jouw persoonsgegevens. Lees meer in onze privacyverklaring.

Contactpersoon Academie

Irene Muller en Suzet van Houwelingen
opleiderendo@antoniusacademie.nl
088-32057206 of 088-32055102
Terug naar boven