Prostaatkankercentrum

Sneldiagnostiek bij verdenking van prostaatkanker

Prostaatkanker of toch niet? Als u mogelijk prostaatkanker heeft, wil u graag zo snel mogelijk duidelijkheid. Daarom doen we er alles aan om binnen 36 uur een diagnose te stellen. De patiënt weet zo direct waar hij aan toe is en eventuele vervolgstappen kunnen snel worden gezet.

Bij de sneldiagnostiek wordt ’s ochtends vroeg een MRI-scan gemaakt en - als de scan daar aanleiding toe geeft - worden er later die ochtend gerichte biopten genomen. Dat de arts biopten moet nemen, is bij ongeveer de helft van de patiënten het geval.

In het St. Antonius Ziekenhuis worden deze biopten onder verdoving door de huid gedaan en niet via het darmkanaal. De kans op infecties is daardoor erg klein. De bioptuitslag is de volgende dag beschikbaar. Met deze uitslag kan de uroloog samen met de patiënt een behandelplan opstellen of worden er aanvullende scans gedaan.  

Patrick 't Hoen maakte onlangs gebruik van deze sneldiagnostiek. “Ik had klachten met plassen, en kwam daarvoor bij de huisarts terecht. Mijn PSA-waarde bleek te hoog en ik kreeg een verwijzing naar het St. Antonius voor een MRI-scan." In de ochtend kreeg hij de MRI-scan en een paar uur laten was de uitslag er al.

"Uit de MRI bleek dat mijn prostaat vergroot is, waar sowieso een grotere PSA-waarde bij past. Er bleek verder niets aan de hand en verdere behandeling was niet nodig. Dat ik zo snel gerustgesteld kon worden was heel fijn." 

Lees ook: Prostaatkanker of niet? In het St. Antonius weet je het binnenkort de volgende dag

 

Terug naar boven