Onderzoekslijnen

Wetenschappelijk onderzoek Dermatologie

Dermatologie heeft bijzondere expertise op het gebied van eczeem, allergie en netelroos ofwel galbulten (urticaria). Op deze gebieden wordt geparticipeerd in onderzoek op nationaal niveau. Daarnaast beschikken we over bijzondere expertise op het gebied van kanker (oncologie) en werkt Dermatologie mee aan onderzoek op het gebied van flebologie (bijvoorbeeld spataderen) en psoriasis.

Door mee te werken aan het Consumer Exposure Skin Effect Surveillance (CESES) project beschikken we over nieuwe kennis over recente contactallergenen in cosmetica leidend tot allergisch contacteczeem. We hebben bijgedragen aan het verkrijgen van meer inzicht in de diagnostiek van geneesmiddelenallergie, met name op het gebied van lokale anesthetica en perioperatieve middelen. Op het gebied van het ontstaan van galbulten (urticaria) wordt getoetst welke rol de hersenen spelen. Er is geparticipeerd in de Nederlandse richtlijn over chronische netelroos (urticaria).

Met een multicenter studie is gevonden dat therapeutische kousen twee jaar na een trombosebeen gedragen dienen te worden om complicaties te kunnen voorkomen.      

  • eczeem
  • geneesmiddelenallergie
  • chronische urticaria
  • flebologie
  • psoriasis

Psoriasis and arthritis psoriatica
Dr. Amber Goedkoop

Biocapture studie
C. den Hengst

Treatment of deep venous thrombosis and varicosis (SAPTAP en OCTAVIA studies)
Sander Koppen

Dutch cosmetic allergy surveillance project (Consumer Exposure Skin Effect Surveillance)
Dr. Ron Tupker

Working group on drug hypersensitivity
Dr. Ron Tupker

Pathogenesis of chronic urticaria
Dr. Ron Tupker

Terug naar boven