Het St. Antonius Ziekenhuis werkt met een groot team van technisch-medische onderzoekers, vaatchirurgen en interventieradiologen aan nieuwe methoden voor het verbeteren van de beeldvorming en de diagnose bij endovasculaire behandelingen. Bij een endovasculaire behandeling wordt een probleem aan een bloedvat verholpen door de ader of slagader aan te prikken in plaats van vrij te leggen.
Het specialisme Vaatchirurgie doet wetenschappelijk onderzoek naar de plaatsing van een kunststof bloedvat (endoprothese) bij patiënten met een verwijde buikslagader (aneurysma aorta abdominalis) en bij dotterbehandelingen. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van de nieuwste beeldvormingstechnieken. Bij vaatproblemen is goede beeldvorming namelijk nodig om te bepalen welke procedure of behandeling geschikt is voor een patiënt. De specialisten kunnen dankzij goede beeldvorming bepalen hoe de patiënt zo optimaal mogelijk kan worden behandeld.
Tijdens een vaatbehandeling wordt beeldvorming gebruikt voor het navigeren door de bloedvaten. Na de behandeling is een goede follow-up erg belangrijk om eventuele complicaties al in een vroeg stadium te herkennen en deze effectief te behandelen. Ultieme doel van het onderzoek is om toekomstige problemen na endoprothese te minimaliseren.
Samenwerking
De Vaatchirurgie in het St. Antonius Ziekenhuis werkt voor wetenschappelijk onderzoek nauw samen met Universiteit Twente en TU Eindhoven. Ook werken wij samen met het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en met een aantal leveranciers van medische hulpmiddelen.
Dankzij wetenschappelijk onderzoek is het continu optimaliseren van de diagnostiek mogelijk door de ontwikkeling en verbetering van techniek.