Slaapgeneeskunde

Veelgestelde vragen over slaapapneu-maskers (CPAP-apparaten)

Patiënten die gebruik maken van een slaapapneu-masker (CPAP-apparaat), hebben regelmatig vragen. Hieronder hebben we de meestgestelde vragen op een rij gezet.

Staat uw vraag er niet bij?  Belt u dan met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300.

Heeft u specifieke problemen met het masker en/of het apparaat? Neem dan contact op met de firma van uw CPAP-apparaat:

Materiaal (masker of apparaat)

Dit is lekkage van het masker. Neem contact op met de firma van uw CPAP-apparaat, zie contactgegevens bovenaan deze pagina.

U dient het masker minimaal 4 uur tijdens het slapen op te zetten, gedurende 5 van de 7 nachten per week. 

De slang gaat één tot anderhalf jaar mee.  Wij vragen u zelf te bellen met de firma van uw CPAP-apparaat voor een nieuwe. U krijgt voor slijtage  één keer per jaar een vergoeding. Is uw slang kapot gegaan door iets anders? Dan krijgt u hiervoor ook een vergoeding. 

Het masker gaat één tot anderhalf jaar mee.  Wij vragen u zelf te bellen voor een nieuwe met de firma van uw CPAP-apparaat. U krijgt voor slijtage één keer per jaar een vergoeding. Is uw slang kapot gegaan door iets anders? Dan krijgt u hiervoor ook een vergoeding. 

U moet om de 3 maanden de filters vervangen. U belt hiervoor met de frima van uw CPAP-apparaat, zie contactgegevens bovenaan deze pagina. Tussendoor moet u de filters één keer per week uitspoelen en drogen aan de lucht.

U gebruikt water dat 10 minuten gekookt  is en afgekoeld. U kunt ook water uit flessen gebruiken, dit hoeft niet gedemineraliseerd water te zijn. De waterbakjes kunnen in de afwasmachine.

Nee, dit is geen zuurstof, maar omgevingslucht, die wordt gefilterd en onder druk wordt ingeblazen. Op deze manier wordt er een verhoogde luchtdruk in mond/keel opgebouwd.

Nee, dit heeft geen effect. 

Als de kamertemperatuur te laag wordt, kan condensvorming optreden; zie ook "Mijn gezicht wordt nat"  bij de vragen in het blok hieronder. 

Wij adviseren u een tijdelijk stop van het dragen van uw masker. Uw masker is een fysieke prikkel voor de slijmvliezen, hierdoor duurt uw herstel met masker langer.  Draag het masker pas weer als uw verkoudheid over is.

Het streven is om het masker minimaal 4 uur tijdens de slaap op te hebben. In het begin is het vaak wennen, op termijn gaat het vaak beter. Blijft u moeite houden met het langer dragen? Neem dan contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Lichamelijke klachten

Neem contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Neem contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Neem contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Dit kan veroorzaakt worden door lekkage, verstopte neus, wijzigingen in medicatie, stress, lichaamshouding, alcoholgebruik, gewichtstoename  of hart(gerelateerde) problemen.  Neem contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Dat zou kunnen. Mogelijk is de druk te hoog. Neem contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Mogelijk is de druk te laag. Neem contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Neem contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Neem contact op met de poli Slaapgeneeskunde  of de firma van uw CPAP-apparaat, om de instellingen aan te laten passen.

Dit kan door een te hoge druk komen of door problemen met uw neus- en/of voorhoofdholtes. Neem contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Dit is condensvorming. Dit komt door een koude kamer en/of koud weer. Zet de bevochtiger lager of uit en/of zet uw toestel lager dan het niveau van uw hoofdkussen, zodat condenswater terug kan lopen. Blijft  het probleem bestaan, dan is een slanghoes een optie of op indicatie via de verpleegkundige een verwarmde slang. Neem hiervoor contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Zet de bevochtiger hoger. Als dit niet helpt, neem dan contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Mogelijk is de druk te hoog. Neem contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Neem contact op met de firma van uw apparaat, zie de contactgegevens bovenaan deze pagina. Smeer totdat het probleem verholpen is een dun laagje vaseline op de drukplek op uw neus. 

Op reis

In de USA gaat het omvormen van de stroom automatisch. Gaat u naar een ander land met afwijkende stopcontacten of verblijft u in een camper of boot waar u een accu gebruikt? Neem dan contact op met de firma van uw CPAP-apparaat voor een omvormer.  Zie contactgegevens bovenaan deze pagina. 

Een CPAP-apparaat is een geaccepteerd medisch hulpmiddel en mag als extra handbagage mee.  Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen zijn CPAP-apparaten bekend, maar voor de zekerheid kunt u een douaneverklaring meenemen. Deze is verkrijgbaar in het Engels en moet ondertekend worden door uw arts. Neem hiervoor contact op met de poli Slaapgeneeskunde via T 088 - 320 4300. U kunt de verklaring bij ons ophalen of wij versturen deze per post naar u toe.  Neem het CPAP-apparaat liever niet mee als ruimbagage, gezien de temperatuurverschillen en de manier waarop soms met deze bagage omgegaan wordt.

Overige vragen

Neem hiervoor contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Nee,  overleg altijd eerst met uw huisarts.

Mogelijk is een ander masker meer geschikt. Neem contact op met de firma van uw apparaat. Zie de contactgegevens bovenaan deze pagina. 

Neem hiervoor contact op met de poli Slaapgeneeskunde, T 088 - 320 4300, zodat wij u verder kunnen helpen. 

Neem hiervoor altijd eerst contact op met de firma die uw  Philips CPAP-apparaat geleverd heeft.  Zie de contactgegevens bovenaan deze pagina. 

Terug naar boven