Patiëntverhalen

'Fantastisch om weer fit te zijn!'

Voetballer Dave Nieskens onderging een voorste-kruisbandrevisie

mc-dave-nieskens

Dat kon weleens een hele goede worden. Centrale verdediger Dave Nieskens was in zijn jonge jaren zo’n voetballertje wiens naam bij vele scouts in het notitieboekje kwam. Helmond Sport was er in 2013 als eerste bij. Na een uitstapje in België kwam hij in 2017 terecht in de Engelse competitie bij Barrow AFC, waar het echter helemaal misging. Het einde van een veelbelovende carrière, zo leek het. Maar zo is het niet.

“Ik had mijn voorste kruisband al een keer gescheurd”, vertelt de inmiddels 24-jarige verdediger in zijn huis in het Limburgse Echt. “Toen ik er in Engeland nog een schop op kreeg, was het afgelopen, zo zeiden de artsen daar.”

Specialist

Dave kon en wilde zich er niet bij neerleggen. Terug in Nederland schetste de behandelend orthopeed helaas ook geen vrolijk beeld. “Hij verwees me door naar Jacco Zijl in het St. Antonius Ziekenhuis. Dat was een specialist op het gebied van de reconstructie van kruisbanden. Als iemand dit nog kon herstellen, was hij het, zo vertelde hij me. Tja, ik kon het allicht proberen.”

En dus zat Dave eind 2017 bij orthopedisch chirurg Jacco Zijl aan tafel. “Het voelde meteen goed”, vertelt Dave. “Al toen ik hem een hand gaf. Heel raar eigenlijk. Hij begreep me, wist waar hij het over had. Zijn ervaring met topsporters gaf me ook veel vertrouwen. Hij onderstreepte het beeld dat de kruisband helemaal weg was, maar hij zag wel mogelijkheden tot een succesvolle revisie, waarbij de stevigheid in de knie terug zou kunnen komen.”

Carrière kan weer verder

Een paar uur na de operatie kon Dave zijn knie alweer bijna volledig buigen en na een nachtje in het ziekenhuisbed werd de reis naar Limburg weer aanvaard. Waarna al snel de revalidatie begon. “Een paar dagen rust en toen meteen aan de slag. Natuurlijk met regelmatige controles door Jacco Zijl. Hoe het gaat? Geweldig! Ik train inmiddels weer zeven dagen in de week, zo’n twee tot drie uur per dag. De knie voelt goed. Beter dan ooit zelfs, ook omdat de arts er nog een extra buitenband bij heeft gezet. Mijn carrière? Die kan weer verder. Dit had ik een half jaar geleden niet durven dromen, nee. Maar het voelt fantastisch om weer fit te zijn."

Weer aan het voetballen

Eind november 2018 bracht Dave een bezoekje aan Jacco Zijl, aan wie hij een shirt overhandigde. Dave speelt inmiddels bij de Engelse voetbalclub Braintree Town FC. In dit Youtube-filmpje laat zien wat hij allemaal weer kan na zijn ingreep in het St. Antonius Ziekenhuis. 

dave-nieskens-jacco-zijl
Terug naar boven