Patiëntverhalen

'Geen spijt van de second opinion in het St. Antonius'

Truus Potma (78) uit De Rijp heeft al jaren darmklachten. Maar de controles in haar ziekenhuis gaven nooit reden tot grote zorgen. Tot er eind 2020 slecht nieuws kwam. Ze had darmkanker en zou een stoma krijgen. Een second opinion in het St. Antonius gaf een andere uitkomst: een stoma bleek toch niet per se nodig.

“Er waren eind 2020 weer poliepen bij mij weggehaald, maar deze keer bleef ik lang last houden van bloedingen”, blikt Truus terug. “Ik hoefde me geen zorgen te maken, zei de dokter, maar toen ze een nieuw onderzoek deden, had hij toch een andere boodschap. Ik had darmkanker, moest bestraald worden, ik kreeg hormoonpillen en een zware operatie. Én een stoma. Nou, dat was wel even schrikken.”

Geen stoma

Toen de operatie al gepland stond, ging Truus, op advies van haar zoon, naar het St. Antonius Ziekenhuis voor een second opinion. “Ik kon meteen terecht bij dokter Smits. Ze onderzocht me en al vrij snel kreeg ik te horen hoe zij erover dacht. Dat was gelukkig een heel ander verhaal. Volgens haar was een stoma waarschijnlijk niet per se nodig.”

De gespecialiseerde chirurg besprak de voor- en nadelen van een stoma met Truus. En ze gaf aan dat het zo zou kunnen zijn dat er tijdens de operatie misschien tóch een andere keuze gemaakt moest worden. Truus: “Ze legde het duidelijk uit. Ook dat je met een stoma minder medicijnen nodig hebt en dat mijn toiletgang zonder stoma wel misschien wat lastiger zou worden. Mijn keuze om géén stoma te nemen was heel bewust. Daar had ik het beste gevoel bij.”

patiënt en arts samen in gesprek
Niet de arts bepaalt wat de beste behandeling is, maar patiënt en arts gaan samen in gesprek over de mogelijkheden en wensen. In dit geval chirurg Anke Smits en een patiënt; de patiënt op de foto is niet Truus Potma.
 

DaVinci-robot

De operatie met de DaVinci-robot verliep voorspoedig. “Na vijf dagen mocht ik weer naar huis. Ik ben nog wel even goed ziek geweest van bepaalde pillen, maar dat is toen aangepast. Nu gaat het goed. Binnenkort heb ik weer een controle. Dat blijft spannend, ja. Maar ik ben achteraf wel heel blij met het advies van mijn zoon. En met de goede en begrijpelijke informatie van dokter Smits; op basis waarvan ik een besluit heb kunnen nemen waar ik absoluut geen spijt van heb.”

Terug naar boven